Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod Vlasenice završena ekshumacija žrtava iz proteklog rata

BiH

ekshumacija34
Ilustracija

Na lokalitetu mjesta Rašića Gaj, mikro lokaciji šuma Hum, opština Vlasenica, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na terenu je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pod nadzorom postupajućeg tužioca direktno nadgledao i vršio koordinaciju procesa ekshumacije.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe. Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u prostorije JKP “Komemorativni centar” Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Vlasenica.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.