Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić i Cvijanović usaglasili akcioni plan reformske agende (FOTO)

BiH

cvijanovic novalic (3)

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović gdje su, kako je istaknuto, usaglašen akcioni plan reformske agende koji je neophodno sprovesti, piše Anadolu Agency (AA).

BiH se evropskim zvaničnicima obavezala na provedbu reformskog plana kako bi put zemlje prema Evropskoj uniji bio ubrzan, podsjetio je Novalić.

cvijanovic novalic (1)

“Danas smo usaglasili akcioni plan reformske agende koji treba usaglasiti još i Vijeće ministara BiH. Ovaj dio je ograničen na 2015. i 2016. godinu i podrazumijeva 48 aktivnosti u šest oblasti. Akcenat je na harmonizaciji zadataka iz agende gdje ne zadire u nadležnosti. Danas smo, pored agende, imali i druge teme koje se tiču harmonizacije”, kazao je Novalić.

Jedna od tema se, prema njegovim riječima, odnosila na harmonizaciju na polju turizma koja u BiH predstavlja rastuću granu. S tim u vezi, premijeri dvije vlade dogovorili su formiranje radne grupe koja će raditi na harmonizaciji propisa što uključuje boravišne takste. Predloženo je da one budu u istom iznosu u oba eniteta i da se odvijaju prema istoj proceduri, kazao je Novalić.

Premijerka Vlade RS-a kazala je kako je sa Novalićem usaglasila inicijativu o izmjenama Zakona o akcizama koji se odnose na naftne derivate.

cvijanovic novalic (2)

“Oni će služiti za izgradnju puteva i autoputeva. Tu smo pokrenuli zajedničku inicijativu, sad je na redu da nadležni organi razmotre to. Radi se o povećanju postojeće akcize”, kazala je Cvijanović dodavši kako je Novalić upoznat sa zakonima u RS-u koji se odnose na suzbijanje sive ekonomije.

Cvijanović je kazala kako je fokus na rješavanju problema neregularne djelatnosti kao i neregistrovanih radnika.

Današnjem sastanku, pored zamjenice premijera Federacije BiH, federalne ministrice finansija Jelke Milićević i ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije, prisustvovao je i šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. On je pohvalio rad entitetskih vlada i njihovo zajedničko zalaganje na reformskoj agendi.

“Impresivno je vidjeti djelovanje entitetskih vlada kada je riječ o provedbi ekonomske agende, koja je važna za evropske integracije. Usvojeni su akcioni planovi za provedu ciljeva iz agende koji se trebaju usaglasiti sa Vijećem ministara BiH”, kazao je Wigemark.

cvijanovic novalic (4)

Izrazio je uvjerenje da će se svi politički akteri u zemlji ujediniti kako bi BiH krenula prema naprijed.

Šef delegacije EU osvrnuo se i na prigovor Hrvatske o izvozu mlijeka iz BiH u zemlje EU, koji je odbijen, dodajući kako će se mlijeko iz BiH uskoro naći na evropskom tržištu.

“Evropska komisija dala je zeleno svjetlo za izvoz mlijeka na tržište EU. Čim prije se tokom ove sedmice imena četiri preduzeća kojima je dozvoljen iznos mlijeka nađu na internet stranici Komisije, mogu početi izvoziti proizvode”, istakao je Wigemark.