Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Manjak u PIO riješit ćemo novim zapošljavanjem

fadil novalic

Vlada Federacije BiH spremna je za provođenje mjera iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadate ciljeve, izjavio je u intervjuu za “Avaz” federalni premijer Fadil Novalić, koji je prije dva dana s delegacijom MMF-a razgovarao o postizanju dogovora o novom kreditnom aranžmanu za našu državu.

– Istina, u ovom trenutku aranžman sa MMF-om zavisi od rješavanja otvorenih pitanja u bankarskom sistemu Republike Srpske, ali se nadam da će i ta prepreka biti ubrzo prevaziđena – izjavio je Novalić.

Odgovarajući na aktuelna pitanja u vezi s radom Vlade FBiH, koja je nedavno obilježila godinu mandata, Novalić je kazao da je sastav izvršne vlasti na čijem je on čelu izuzetno predano radio, “ali značajan dio ovog perioda bio je obilježen izostankom parlamentarne većine”.

– U periodu donošenja nekih od najznačajnijih zakona, Vlada je radila u nepotpunom sastavu. Međutim, uspjeli smo realizovati većinu planiranih aktivnosti i time smo zadovoljni, ali ostaje još posla pred nama – rekao je Novalić.

Navodi da je formiranje nove parlamentarne većine za Vladu Federacije BiH bilo izuzetno značajno prvenstveno radi ubrzanja rada, odnosno usvajanja zakona koje Vlada upućuje u parlamenarnu proceuuru, a dio su Reformske agende i kao takvi važni stubovi ekonomske reforme.

Jedno od pitanja bilo je i to kada će doći do stabilizacije penzijskog sistema.

– Prošle godine potpisali smo sporazum s penzionerima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme PIO sistema. Međutim, krajem decembra bilježimo priliv od 15.000 novih penzionera. Raniji odlazak u penziju omogućio je postojeći zakon. U skladu s tim prilivom došlo je do kašnjenja isplata penzija u januaru i februaru, ali već od marta se situacija stabilizira. Moram naglasiti da ćemo užurbano nastaviti sa zapošljavanjem i investicijama, jer će novi priliv penzionera, iz decembra 2015. godine, kreirati novi deficit PIO u iznosu od šest miliona KM mjesečno – rekao je premijer Novalić za “Avaz”.