BiH

Federalni premijer

Novalić: Milion KM od BH Telecoma bit će raspoređeno na pet bolnica (VIDEO)

23/03/2020

Najavio je i skori rebalans budžeta koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s budžetima na svim nivoima vlasti

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.

– Javna i komunalna preduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično – rekao je Novalić.

Najavio je i skori rebalans budžeta koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s budžetima na svim nivoima vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je ujedno i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj štab.

– Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sistem lične zaštite podignu na najviši nivo – poručila je Milićević.

Federalni ministar zdravstva Vjakoslav Mandić istakao je da su dosad teritirane 342 osobe od kojih je bilo pozitivno 36 u FBiH, te da je jutros bila pozitvna još jedna osoba u Goraždu.

– Testova imamo dovoljno ali trebamo biti racionalni i testirati samo pacijente koje za to odrede epidemiolozi – kazao je Mandić.

Pohvalio firme i fakultete koji su krenuli proizvoditi medicinsku opremu

Novalić je uputio javnu pohvalu svim firmama i ustanovama koje su tokom proteklih dana aktivirale svoje resurse i stavile se na raspolaganje za borbu protiv koronavirusa, te istaknuo da mogu računati na podršku Vlade FBiH.

– Sinoć sam kontaktirao sa profesorima i studentima Mašinskog i Medicinskog fakutleta u Zenici. Oni trenutno prave 3D printani vizir, koji je jedno od glavnih zaštitnih sredstava za ljekare, koji su na prvoj liniji odbrane života naših građana. Vlada FBiH im je pomogla s materijalima, zatim firma OBI Sarajevo i Zenička razvojna agencija koja im je ustupila 3D printer. Možemo vidjeti i da je firma HAS Robotics iz Brčkog također je počela pomoću 3D printera proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prije svega medicinskom osoblju. Prevent u Goraždu je svoje pogone usmjerio isključivo na proizvodnju zaštitnih maski i zaštitnih odijela potrebnih za ljekare. Tuzlanska Dita je pokrenula masovnu proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, te je već isporučila 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju Direkciji robnih rezervi TK. Klinički centar u Tuzli ustupio je jedan od respiratora, koje još uvijek ne koristi, kako bismo ga pokušali masovnije proizvoditi. Svjesni smo da neće biti lako, ali bosanskohercegovačke firme su i u težim uslovima uspijevale čuda. Moramo uraditi sve što je u našoj moći. Možda sam nekog izostavio, ali spomenut ću idućih dana svakog ko bude pozitivan primjer – ističe premijer Novalić.

Vlada Federacije prati ovakve projekte, i svaki efikasan sistem proizvodnje najvažnijih materijala, kako kaže, može računati na punu podršku Vlade.

-Kao cjelokupno društvo trebamo se staviti na raspolaganje ovakvim projektima, jer u konačnici – naša sudbina će najviše ovisiti o našoj proizvodnoj moći – zaključio je premijer Novalić.

Novalić: Kasumović blokira pomoć bolnici u Zenici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kritizirao je danas odnos gradonačelnika Zenice Fuada Kasumović prema Kantonalnoj bolnici u tom gradu.

– Fuad Kasumović se našao da kritikuje Vladu FBiH jer smo izdvojili 30 miliona KM kliničkim centrima. Naravno, Kasumović nije našao za shodno da kaže da smo i svim kantonima, općinama i gradovima odlučili uputiti pomoć od 21,5 milion, a to obuhvata i Zenicu i ZDK – upozorio je premijer Novalić u reagiranju na kritike Kasumovića.

Premijer Novalić je naglasio da gradonačelnik Kasumović u svome pismu nije rekao ni zašto već dvije godine blokira projekte vrijedne ukupno 19 miliona za Kantonalnu bolnicu u Zenici.

– Ti projekti su blokirani jer Kasumović odbija staviti svoj potpis, a i to radi jer pokušava oduzeti zemljište Kantonalnoj bolnici u Zenici. Također dok su se odgovorni ljudi spremali za ovu situaciju, Kasumović je kočio usvajanje budžeta i faktički sprečavao svoj grad da se pripremi za krizu – naveo je Novalić.

Dodao je da Kasumović s toga ne može da drži nikakve lekcije Vladi FBiH, koja ovih dana neprestano radi.

Novalić je pozvao građane da uporede iznose kojima pomaže Vlada FBiH sa onima koje izdvaja Vlada RS, pa će im biti jasno.

– Vlada FBiH pomaže i dalje će pomagati Zenici i ZDK, jer to je naša obaveza. Što se tiče Kasumovića, to je jedan lovac u mutnom i prokazani politikant, koji čak i u vrijeme krize samo razmišlja o tome kako otme neko zemljište, čak i bolnici. Takvim ljudima ne možete vjerovati – zaključio je premijer Novalić u svom reagiranju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.