Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić na sjednici Parlamenta FBiH: 100.000 doza vakcine stiže naredne sedmice

parlament-federacije

Premijer je ponovio kako je cijena 14,31 euro po dozi, a da će ruski carinici doputovati zajedno sa vakcinama da provjere da li se te vakcine koriste za javnu upotrebu

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas se očekuje potpis ruske strane na ugovor o nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V.

Isporuka prvih 100.000 doza ove vakcine u Federaciju BiH očekuje se naredne sedmice. Napomenuo je da će ruski carinici doputovati zajedno sa vakcinama da provjere da li se te vakcine koriste za javnu upotrebu.

To je kazao federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku, a sazvana je zbog pogoršane epidemiološke situacije u FBiH.

Novalić je u uvodnom obraćanju obrazložio teškoće povezane s čekanjem na nabavku vakcina protiv COVID-a putem COVAX mehanizma te dodao da je dogovorena cijena vakcina Sputnik 14,31 eura po dozi.

Zastupnicima se na ovoj sjednici obratio i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, rekavši da su sadašnje mjere na suzbijanju zaraze koronavirusom na snazi već četiri mjeseca u kontinuitetu u Federaciji BiH, a da je pitanje koliko su ih neki subjekti u međuvremenu poštovali, te da je neophodno i dalje ih ostaviti na snazi i dosljedno ih se pridržavati.

Ministar zdravstva, kao i predstavnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji su se također obratili u dosadašnjem dijelu današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, podsjetili su da su u međuvremenu kantonalni nivoi u FBiH dobili ovlaštenja da mogu uvoditi i resktriktivnije mjere, shodno epidemiološkom stanju u njihovim sredinama.

Svi govornici su potvrdili da je trenutno najgore epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevo, dok je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović, u kontekstu cjelokupne pandemije, kazao da je to ravno ‘ratnom stanju’ u kojem ne bi nikako trebalo politizirati već konstruktvno diskutovati na današnjoj sjednici i donijeti egzaktne zaključke u interesu stanovništva.