Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić najboljim učenicima uručio nagrade, govorio im “šta krasi dobrog čovjeka”

ucenici nagrade fena (4)

Nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanosti održanoj u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su dodijeljena priznanja i novčane nagrade za 60 najboljih učenika u bh. entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanosti održanoj u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Učenike su predložila kantonalna ministarstava obrazovanja, a nagrađena su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona. Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.

Foto: Fena

Novalić je u ime Vlade FBiH čestitao učenicima, njihovim roditeljima i starateljima te upravnom i nastavnom osoblju škola. Poručio je nagrađenima da je znanje nešto što im nikada niko ne može oduzeti.

“Znati sticati znanje i prenositi ga drugima, jedna je od najvećih sposobnosti. Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici. Prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir su uzimane i socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka”, poručio je Novalić.

Foto: Fena

Priznanja je dobilo i 57 škola za doprinos uspjehu nagrađenih učenika, kako u redovnoj nastavi tako i u mnogobrojnim takmičenjima učenika u BiH te na međunarodnom nivou.

Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić u obraćanju dobitnicima nagrada, naglasila je da će Ministarstvo i dalje biti podsticaj znanju jer je obrazovanje jedina razvojna snaga.

Foto: Fena

“Odlučili smo da nastavimo i s davanjem podrške vama, najboljim u Federaciji BiH, učenicima, ali i studentima, odličnim učenicima romske populacije, studentima s invaliditetom, učenicima u stanju socijalne potrebe. Dragi učenici, Federacija BiH, kao i cijela država, upravo je zahvaljujući vašoj pozitivnoj energiji i vašem optimizmu, okrenuta vremenu koje dolazi”, kazala je Bandić.

Foto: Fena

Troje od nagrađenih učenika, Muhamed Selimović, Lejla Nuhić i Božica Vasilj, kazali su da im nagrada mnogo znači i da će biti podsticaj u njihovom daljnjem radu te izrazili zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo njihov trud.