Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

HDZ spriječio raspravu o zaštiti ustavno-pravnog poretka BiH

predstavnicki dom psbih fena (1)

Prije no što je otkriveno da je upravo HDZ bio protiv toga da Prošireni kolegij utvrdi dnevni red današnje sjednice, Lovrinović je kazao da HDZ ne može učestvovati „u ovakvom načinu rada”, te da on nije po Poslovniku

Burna rasprava obilježila je početak današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić, kazao da su od ranije predviđenog dnevnog reda ostale samo dvije tačke – usvajanje zapisnika s prethodne sjednice i komentari na dobivene odgovore na poslanička pitanja.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Za sve ostale tačke koje su bile predviđene ranije predloženim dnevnim redom nadležne komisije nisu dostavile mišljenje, pa nisu mogle biti razmatrane. Više parlamentarnih komisija čije su sjednice bile zakazane za jučer nisu održane zbog nedostatka kvoruma.

Iako je prošireni kolegij Predstavničkog doma danas predlagao da se na sjednici razmatra Rezolucija o zaštiti ustavno-pravnog poretka, ta odluka nije mogla biti donesena jer su, kako je rečeno na današnjoj sjednici, Borjana Krišto i Nikola Lovrinović, poslanici HDZ-a BiH napustili sjednicu kolegija I tako “razbili” kvorum.

Ukupno 13 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputilo je zahtjev da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i “Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH”.

Rezolucijom se u potpunosti odbacuju zaključci sa posebne sjednice NSRS o prebacivanju nadležnosti s države na entitet RS, te ih ocjenjuju kao neustavne i direktan napad na ustavni poredak.

Rezolucijom se poziva i Tužilaštvo BiH da hitno reaguje i procesuira sve one koji su učestvovali u donošenju spornih zaključaka, te se traži od visokog predstavnika, PIC-a i međunarodne zajednice da odmah reaguju i sankcionišu sve one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH.

Tim dokumentom pozvan je i NATO da pojača svoje prisustvo u BiH, a posebno u Brčko distriktu.

Prije no što je otkriveno da je upravo HDZ bio protiv toga da Prošireni kolegij utvrdi dnevni red današnje sjednice, Lovrinović je kazao da HDZ ne može učestvovati „u ovakvom načinu rada”, te da on nije po Poslovniku.

-Predlagali smo da se sjednica odgodi, ali to nije uvaženo – kazao je Lovrinović.

Zastupnica SDA Alma Čolo kazala je da je Lovrinović rekao da on i njegova politička partija HDZ, rade sve da bi Parlament funkcionirao u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Doma, ali je podsjetila da je jučer trebala biti održana sjednica Ustavnopravne komisije na kojoj nije bilo niti jednog predstavnika HDZ-a ili iz SNSD-a čime je onemogućen rad Komisije.

Čolo je kazala i da je njen lični stav da HDZ sistemski blokira Parlament i da to sve rade čekajući rasplet u vezi razgovora o Izbornom zakonu.

Replicirao joj je Lovrinović kazavši da predstavnici HDZ-a BiH nisu mogli doći na sjednicu jer su za to imali razloge.
Isto je kazala i Borjana Krišto, međutim poslanik Damir Arnaut kazao je da je Krišto sve do jula ove godine, kada je počeo i bojkot SNSD-a državnih institucija bila izuzetno redovna na sjednicama Ustavnopravne komisije , a od jula nije došla niti na jednu od tri zakazane sjednice te komisije, dok je Lovrinović od jula došao na jednu sjednicu te komisije ali je i nju napustio čime je razbio kvorum.

Lovrinović je ocijenio da poslanici koji su tražili dopunu dnevnog reda Rezolucijom o zaštiti ustavno-pravnog poretka BiH žele kako je kazao „gasiti vatru benzinom“ .

-Bili smo i s vama u kolu, nemamo Izbornog zakona, hoćete i Dom naroda da ukinete, ako ste probosanske stranke učinite sve da ova država funkcioniše. Je li mislite da benzinom ponovo gasite vatru , izvolite, i dalje mislim da je HDZ činio i čini sve da se normalizira situaciju, vjerovali ili ne, vi učinite šta mislite da treba, pa da vidimo dokle ćete moći – kazao je Lovrinović.

Zukan Helez, poslanik SDP-a kazao je da je očigledno da se „HDZ uhvatio u kolo „ s Miloradom Dodikom.

-Vi ste gospodine Lovrinoviću dobro zaprijetili državi BiH i čak ste pominjali njen nestanak i to me podsjeća na jednog koji je dobio doživotni zatvor u Hagu nakon što je slično govorio. Čini mi se da se HDZ priključuje đavoljoj igri Milorada Dodika i onima uz njega koji otvoreno zagovaraju separatizam i otcjepljenje jednog dijela BiH.  Ja ću da zamolim i upozorim HDZ da to nije poštena ni dobra igra za BiH – kazao je Helez.

Jasmin Emrić, poslanik NES-a BiH kazao je da ga čude pozivi da se ne održavaju sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

– A, šta ćemo raditi ako nećemo održavati sjednice Predstavničkog doma? Pa, mi smo izabrani da radimo u interesu svih građana, da zasjedamo i donosimo odluke, ovo je naše radno mjesto i šta možemo nego sazivati sjednice i pozvati i druge da dođu i ovdje raspravljamo. Ovo je dom gdje se mora o svim važnim pitanjima za državu i sve građane raspravljati. I kolega Lovrinoviću, neće nestati BiH ako budemo radili, ona nije nestala 1.000 godina i neće nestati ni narednih 1.000 godina, ali neće biti nas. Mi neradom uništavamo živote generacija koje dolaze, zato apelujem na sviju da dođu raditi, to je jedini način da nam bude bolje – kazao je Emrić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma kazao je da bi pristanak na neodržavanje sjednica značio pristanak na blokade.

Nakon rasprave, Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Od prisutnih 26 poslanika, za taj prijedlog glasao je 21 poslanik, a pet ih je bilo protiv, tako da je postojala opća, ali ne i entitetska većina.

Ipak se glasalo i o prijedlogu 13 poslanika da se u dnevni red uvrsti tačka Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH, ali ni on nije podržan.

Za ovaj prijedlog je glasalo 17 poslanika, pet je bilo protiv, a četiri suzdržana, tako da je i za ovaj prijedlog postojala opća, ali ne i potrebna entitetska većina.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić je kazao da će se poslanici izjasniti o preostale dvije tačke dnevnog reda, o čemu Dom ima pravo da se izjašnjava, a to su zapisnik i komentari na dobivene odgovore na poslanička pitanja.

Te dvije tačke su preostale za izjašnjavanje, jer su sve ranije predviđene morale biti skinute s dnevnog reda budući da nadležne komisije nisu dostavile Predstavničkom domu izvještaj o njima, ali ni one nisu podržane.

Nakon toga sjednica je prekinuta.