Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić: Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju

novalic (1)

“Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju. Tu kampanju trebamo raditi od vrata do vrata”, rekao je Novalić

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu započeo je sastanak o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH, a koji je incirao federalni premijer Fadil Novalić.

Poziv za sastanak upućen je predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Udruženja imunologa u BiH, zamjenicima federalnog premijera, predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te premijerima i ministrima zdravstva, kao i predstavnicima zavoda za javno zdravstvo svih deset kantona u Federaciji BiH.

Premijer Novalić je uoči sastanka kazao da je njegov cilj da se na jednom mjestu okupe svi ključni akteri kako bi razmotrili daljnje aktivnosti i mjere vezano za pandemiju i ubrzanje imunizacije u svjetlu očekivanog dolaska značajnijeg broja vakcina u BiH

Istovremeno, kako je dodao Novalić, to je prilika da se iz pozicije struke predstavi i sagleda epidemiološka situacija koja je sada očito povoljnija, ali postoji rizik i opasnost od mogućeg četvrtog vala i širenja delta soja koronavirusa koji se pojavio u BiH.

Premijer FBiH je govorio i o eventualnoj kampanji kojom bi se građani pozivali da se vakcinaciji odazovu u većem broju, ali primijetio je tu jedan problem.

“Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju. Tu kampanju trebamo raditi od vrata do vrata”, rekao je Novalić.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano izrazio je zadovoljstvo da danas ima priliku da prezentuje generalno epidemiološku situaciju u svijetu, na evropskom kontinentu sa specifičnim fokusom na BiH.

– Imat ćemo priliku da čujemo više o samom razvoju situacije u vezi novog delta soja virusa korona, ali i svih drugih sojeva. Epidemija je još daleko od svog završetka i upravo je iz tog razloga Svjetska zdravstvena oirganizacija zajedno sa svojim sestirinskim organizacijama danas ovdje kako bi sa domaćim partnerima radili na prevenciji i smanjenju broja slučajeva uključujući i smrtnost u narednim periodima – kazao je Scano.

Naglasio je da je delta soj opasan i potrebno je raditi na adekvatnom javno zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama. Trenutno stanje je dosta zadovoljavajuće, kazao je Scano, međutim ovo je pravi trenutak da se planiraju naredni koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić potvrdio je da su u BiH, odnosno u FBiH dosad registrirana tri slučaja delta varijante koronavirusa – dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku.

– Poduzete su adekvatne mjere na samom epidemiološkom izvidu. Uključene su sve informacije. Uskoro ćemo imati značajno više cjepiva i moramo ubrzati cijepljenje. Samo cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki četvrti val, odnosno osigurati da naša kvaliteta života krajem ljeta i najesen bude neometana u onoj mjeri kako je to i ranije bio slučaj – kazao je Skočibušić.

Predsjednik Udruženja imunologa u BiH Jasenko Karamehić je kazao da su se u aktivnosti prevencije i suzbijanja pandemije uključili od njenog samog početka nastojeći primijeniti svjetska iskustva i znanje iz ove oblasti.

– Imunologija i vakcinacija su pobjedile sve pandemije i epidemije u svijetu. Bez obzira i na pojavu novih sojeva, ako budemo slušali nauku, njene protokole i korake, mi možemo izaći na kraj i sa delta i bilo kojim drugim sojem virusa – dodao je Karamehić.