Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Ne igrajte se sa egzistencijom penzionera

fadil_novalic

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Vlade, izjavio je da je veoma razočaran jučerašnjim događajima u Domu naroda Federalnog parlamenta, kada nije usvojen zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (zakon o PIO).

Taj zakon je Novalićeva vlada pripremala veoma dugo, podsjetio je, utvrdila jednoglasno i donijela ga s udruženjima penzionera, usuglasila s partnerima u Ekonomsko-socijalnom vijeću, Svjetskom bankom i navladinim sektorom.

Premijer je podsjetio da je zakon prošao redovnu proceduru u Parlamentu FBiH, bio i u javnoj raspravi u kojoj su sve, ali baš sve zainteresirane javnosti pa i političke organizacije, kako je dodao, imale prilku da ga dorade i iznesu svoje prijedloge i sugestije.

– Moram istaći da moje obećanje penzionerima da ću učiniti sve što je u mojoj moći da im egzistencija i sigurnost budu obezbijeđeni, od jučer je mnogo otežano, ali ja ću nastaviti da pronalazim načine i rješenja. Koristim ovu priliku da kao prvi čovjek ove vlade Federacije obećam svim umirovljenicima/penzionerima da ću nastaviti tokom svog mandata da se borim za njihova zarađena primanja i prava. Ipak, država je dužna njima, a ne oni njoj – istakao je Novalić.

On i njegov tim, kazao je dalje, proveli su više od stotine sati radeći na ovom zakonskom projektu.

– Nadali smo se da će delegati u Domu naroda to prepoznati. Nažalost, ovaj put je to izostalo i dovedena je pod veliki znak upita sudbina gotovo pola miliona stanovnika BiH. Nadao sam se da politikanstvo neće biti usmjereno i na penzionere. S ovog mjesta želim da kažem svim strankama: igrajte se političkih igara, ali daleko od života i egzistencije penzionera – poručio je premijer Federacije BiH.