Proglašeno stanje nesreće

Novalić: Omogućiti roditelju djeteta mlađeg od 10 godina odsustvo s posla

novalic-press

Podsjetio je da u FBiH ne postoji vanredno stanje, stanje nesreće je adekvatna kategorija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa (Covid-19) što je adekvatna kategorija odgovora na trenutnu situaciju i omogućava da se povuku svi potrebni potezi s tim u vezi, potvrdio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon tematske sjednice Vlade u proširenom sastavu.

Također, donesena je odluka za zadržavanje cijena određenih proizvoda na nivou kakve su bile 5. marta, a pokrenuta je i inicijativa prema Vijeću ministara BiH kao i Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se osiguralo izuzeće od primjene prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju kao i drugih potrepština za suzbijanje širenja koronavirusa.

Novalić je podvukao da su usvojene i brojne preporuke za ublažavanje ekonomskih posljedica te je Agencija za bankarstvo zadužena da donese sve potrebne podzakonske akte kako bi se od posljedica zaštitio prije svega bankarski sektor.

Najavio je sjednicu Federalne vlade za četvrtak, 19. marta, kada će se razmotriti i ostale mjere poput uvođenja poreskih olakšica za najranjivije kategorije društva te da se osiguraju mogućnosti na državnom nivou koji podrazumijevaju pristup međunarodnim finansijskim institucijama.

– Donesen je i niz preporuka za poslodavce poput one da se omogući jednom od roditelja odsustvo s posla budući da djeca ne idu u školu. Pozdravljamo odluku BH Telecoma da omogući nesmetano odvijanje on line nastave što je primjer kako djeluju društveno odgovorne kompanije – kazao je Novalić.

Sve ove mjere trebale bi ublažiti posljedice pandemije i u cilju su zaštite stanovništva i očuvanja likvidnosti privrede. U Federaciji BiH trenutno su četiri potvrđena slučaja zaraze virusom Covid-19, dok ih je u Republici Srpskoj 20, a 2.000 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

Novalić je sazvao tematsku sjednicu Vlade u proširenom sastavu s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području Federacije BiH u vezi s uticajem pandemije koronavirusa (COVID-19) na zdravlje ljudi i ekonomiju.

Pored članova Vlade FBiH, na sjednicu su bili čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.