premijer o spasu ekonomije

Novalić: Ovo je pokušaj amortizacije prvog udara, spremamo drugi paket mjera

novalic

Dodaje da mjere pomoći privredi predstavljaju prvi pasivni paket mjera, koji ima cilj da amortizuje prvi udar na ekonomiju

Premijer FBiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2020. godinu.

“Cijeli svijet je pogodila pandemija koronavirusa, koja je poremetila ekonomske tokove i dovela do poremećaja snadbijevanja na svijetu. Imali smo 2008. i 2009. godine krize. I spočetka prošlog vijeka imali smo krizu velike depresije. Ova kriza jedinstvena je, a izlazak iz krize prijeti da postane recesija”, poručio je Novalić.

Dodao je da je Vlada FBiH svjesna situacije odmah uplatila po 10 miliona kliničkim centrima, te Federalnoj upravi civilne zaštite za nabavku potrebne opreme.

“Na dobrom smo putu. Procjene ukazuju da bi pad ekonomije mogao biti od 3,2 do 5. U ovom je procjena Svjetske banke i MMF-a. Svjesni smo limitirane uloge Centralne banke BiH i odmah možemo zaboraviti monetarnu politiku. Naša politika vodi se na fiskalne elemente i investicije. Donijeli smo odluku o kontroli cijena potrepština i nafte, što je bilo vrlo pozitivno”, istakao je.

Kako kaže Vlada je nakon projekcija počela s procedurom izmjena budžeta.

“Svima je naređeno da se sredstva reduciraju i da ministarstva izvrše prebacivanja sredstava. Suočili smo se s smanjenjem prihoda i osnivanjem fonda za pomoć privredi. Prijedlog izmjena i dopuna budžeta iznosi 5,5 milijardi KM, što je povećanje od 11 posto”, kaže Novalić.

Dodaje da su projekcije pravili prema očekivanom padu prihoda.

“Vlada će u narednom periodu pažljivo pratiti prihode. U vrijeme vrhunca pandemije nepoznato je kada će se stanje normalizovati, pa je nezahvalno praviti projekcije. Zbog potreba za značajnim sredtvima podrške privredi umanjena su sredstva na određenim stavkama, kako bi se ostvarile uštede”, ističe Novalić.

Kako kaže ako bi se radilo na smanjivanju primanja, mora se izmijeniti radnopravno zakonodavstvo.

“S obzirom na reducirane troškove federalni organi će morati uložiti napore kako bi osigurali funkcionisanje. Postupajući po zaključku Vlade sva ministarstva su reducirala svoje transfere. Na prihodovnoj stanji izvršena je realokacija kako bi se osiguralo 150 miliona za privredu”; ističe Novalić.

“Najznačajnije se odnosi na 500 miliona za pomoć privredi kroz implementaciju zakona za ublažavanje ekonomskih posljedica. Rezultat Pisma namjere MMF je transfer kantonima kao pomoć za sanaciju posljedica krize. S obzirom na stanje nesreće definisana fiskalna pravila se ne primjenjuju. Značajno se povećala potreba za finansiranjem, što je izvršeno domaćim i stranim zaduživanjem. U vanjskom zaduženju planirana su sredstva MMF-a. Rebalansom je utvrđeno zaduženje kod Svjetske banke od 55 miliona. U domaćem zaduženju planirana je prodaja gubitaka kompanija, te emisija obveznica i trezorskih zapisa”, rekao je Novalić.

Dodaje da mjere pomoći privredi predstavljaju prvi pasivni paket mjera, koji ima cilj da amortizuje prvi udar na ekonomiju.

“Drugi paket pripremamo kako bi se u što kraćem nivou vratili na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije”, istakao je novalić i pozvao zastupnike da podrže rebalans i druge zakone.