Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Neće biti filma u kojem smjenjujem ministre iz DF-a

BiH

novalic2

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da je današnja sjednica Federalne vlade održana, nažalost, bez ministara iz DF-a iako je tema, generalno gledano, bila isključivo reformska, proevropska.

Pet tačaka dnevnog reda bilo je na fonu ekonomskih reformi i reformske agende, koju tri premijera, državni i dva entitetska, treba da potpišu s predstavnicima Evropske unije. Novalića je danas ovlastila Vlada FBiH da bude jedan od supotpisnika.

Ostale tri tačke dnevnog reda bile su vezane za program Vladinog rada čiji je osnov njegov ekspoze koji je podnio prilikom imenovanja na premijersku dužnost, dodaje Novalić.

On kaže da ne zna kako će DF, kojeg i dalje naziva partnerom u vlasti, objasniti odsustvo ministara s ovakve tematske sjednice.

Premijer duboko vjeruje, izjavio je, da će se DF-ovi ministri vratiti obavezama.

– Pružamo ruku i pozivamo ih na konstruktivan rad Vlade FBiH – rekao je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice.

Na novinarska pitanja šta će on poduzeti povodom poziva iz DF-a da kao premijer pokrene proceduru razrješenja dužnosti ministara te stranke, odgovorio je da to neće činiti jer ih on nije doveo u Vladu već je koalicija dogovorila sastav (Vlade).

To će učiniti jedino ako neki potencijalni budući politički dogovori ne dovedu do formiranja nove koalicije, dodao je.

Upitan da li u novonastaloj situaciji ima razgovora s DF-om, odgovorio je: “Mi razgovaramo, ali centar odlučivanja je pomjeren negdje izvan Vlade”.

Premijer je na ovoj pres-konferenciji posebno naglasio značaj reformske agende, koju u četvrtak treba potpisati s predstavnicima EU.

– Agenda još nije javna jer nije potpisana. Ovo je prva Vlada u Bosni i Hercegovini koja ju je prihvatila – kazao je Novalić.

Govoreći o drugim današnjim tačkama dnevnog reda, koje su bile na fonu proevropskih integracija, rekao je da su vezane za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poslovno okruženje i ekonomsku stabilnost.

Ostalo su odluke u vezi s programom rada Vlade čiji je osnov Novalićev ekspoze podnijet po imenovanju na premijersku dužnost, a odnose se na plan ekonomskog rasta u FBiH i zapošljavanja.

– Mi ne apstiniramo od reformi, prvih osam mjera će ići već iduće sedmice, a odnose se na novi zakon o radu, poticaj zapošljavanju i manji obim sive ekonomije – kazao je premijer najavljujući Vladine korake na novim potrebnim zakonskim projektima.

Vlada je danas razgovarala i o budućem federalnom zakonu o šumama te je formirana radna grupa sa zadatkom da za 15 dana pripremi tekst, naveo je također premijer.

Prema današnjem saopćenju Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade, ona je danas dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila premijera.

Reformska agenda, koja je na tragu britansko-njemačke inicijative, tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa Evropske unije i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimuliranje sveobuhvatnih strukturnih reformi radi održavanja makroekonomske stabilnosti i podsticanja rasta i konkurentnosti, saopćeno je.