BiH

federalni premijer

Novalić: Prema podacima do 25. marta u FBiH otpušteno više od 3.500 osoba

26/03/2020

Prema podacima do 25. marta su u Federaciji BiH otpuštene 3.543 osobe, rekao je Novalić.

Naše mjere na prevenciji koronavirusa pohvalio je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, zato molim građane da to poštuju, poručio je premijer FBiH Fadil Novalić, na konferenciji za novinare.

“Danas je bila sjednica Vlade FBiH na kojoj je data saglasnost za pregovore sa Svjetskom bankom, koja će djelovati na zdravstveni i ekonomski aspekt sprječavanja djelovanja koronavirusa. Za mart smo zakupcima koji koriste federalne prostore snizili zakupninu za 50 posto, a ako kriza potraje potpuno ćemo ukinuti”, dodao je Novalić i pozvao druge nivoe vlasti da učine isto.

Podsjetio je da je jučer izmijenjen Krizni štab FBiH te poručio da “to nije bila politička odluka”.

“To je tehničko pitanje da bismo taj štab načinili efikasnijim. U njemu je bila 21 osoba, a nisu bili bitni organi za borbu protiv pandemije. Po zakonu tamo su bile i ostale tri osobe, šef Kriznog štaba Jelka Milićević, direktor Fahrudin Solak i direktor Crvenog križa”, dodao je Novalić.

Dodaje da su već sinoć dobili potrebna sredstva za nabavku milion maski, 5.000 odjela za zdravstvene radnike, 500 hiljada rukavica i 170 hiljada testova.

Novalić je kazao da ima podatak da je u martu bez posla ostalo 3.543 osoba.

“Taj broj nije još velik i možemo ga servisati. Ako bude i veći, mi smo spremni kroz poseban fond, da bi održali socijalnu situaciju podnošljivom. Najavili smo dva fonda i aktivne mjere tek slijede“, poručio je.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.