Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić primio komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Muižnieksa

novalic_komesar_muiznieks

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Vijeća Evrope na čelu s komesarom za ljudska prava Nilsom Muižnieksom.

Ova institucija koja promovira ljudska prava i njihovo poštivanje u 47 zemalja članica, najstarija je politička organizacija na evropskom kontinentu, a osnovana je 1949. godine.

Posebna pažnja posvećena je ljudskim pravima interno raseljenih osoba i stanju u području javnih medijskih servisa. Kada je riječ o medijima premijer Novalić je naglasio da oni trebaju biti objektivni i javni, a ne etnički, jer bi to vodilo u dalje nacionalne podjele i konfrontacije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Bilo je riječi i o obrazovnim institucijama, odnosno fenomenu dviju škola pod jednim krovom koje nastavu izvode po dva različita programa. Rečeno je da je obrazovanje po Ustavu FBiH na nivou kantona i da Vlada Federacije BiH nema nikakvih nadležnosti u toj oblasti.

Sastanku je prisustvovao i šef Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini ambasador Drahoslav Štefánek.

Poslije razgovora s premijerom Novalićem komesar Muižnieks je najavio susrete na entitetskom nivou u Banjoj Luci i s bh. dužnosnicima, nakon čega će uslijediti priprema izveštaja o stanju ljudskih prava u BiH koji će prije usvajanja biti dostupan bh. vlastima za primjedbe i komentare, navodi se u saopćenju.