Odgođeni intervjui s kandidatima za poziciju zamjenika državnog tužitelja

tuzilastvo bih

Intervjui s kandidatima prijavljenim za poziciju zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, zakazani za utorak, 13. juna, nisu realizirani, saznaje Fena u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH).

Naime, iz VSTV-a navode da su intervjui odgođeni iz opravdanih razloga, a da se za poziciju zamjenika državnog tužitelja prijavilo deset kandidata i da svi obnašaju dužnost tužitelja Tužiteljstva BiH, te da, u skladu s Mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, nisu u mogućnosti otkriti njihova imena.

Prema ranije utvrđenom planu, u utorak su trebali biti obavljeni intervjui sa osam kandidata, te naknadno sa još dva kandidata koji su službeno odsutni iz BiH, a cijela procedura trebala je biti okončana do julske sjednice VSTV-a BiH, planirane za 5. i 6. juli.

Za popunu spomenute pozicije konkurs je raspisan 6. decembra 2016. godine (zatvoren 21.12.2016.), dok rok za okončanje procedure nije propisan Zakonom o VSTV-u BiH.

U skladu sa članom 89. Zakona o VSTV-u BiH, zamjenik glavnog tužitelja, čiji je mandat istekao, nastavit će obavljati dužnost sa svim pravima i obavezama koje ova funkcija podrazumijeva do imenovanja novog zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.