Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Sada je najbolje vrijeme za ekonomske reforme

DSC_5104

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se na današnjem 6. kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) govoreći o rezoluciji o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, ocijenivši da period za ekonomske i socijalne reforme nikada nije bio povoljniji.

“Nizak nivo ekonomskog rasta nameće potrebu za strukturalnim reformama koje za cilj imaju uspostavljanje i odžavanje makroekonomske stabilnosti, povećanje stepena konkurentnosti privrede te stvaranje ambijenta za bolji ekonomski rast koji vodi do povećanja broja zaposlenih”, kazao je Novalić.

[pull_quote_right]SDA će podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama, ali se ne zalaže za povećanje PDV-a[/pull_quote_right]

Za postizanje ovih ciljeva potrebno je implementirati niz ekonomskih mjera, kaže Novalić, među kojima su smanjenje opterećenja javne potrošnje i unapređenje poslovnog ambijenta, a sve to moguće je ostvariti uz saradnju svih nivoa vlasti.

Između ostalog, istakao je da će SDA podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama, ali je naglasio da se ne zalaže za povećanje PDV-a, dodajući da se SDA zalaže za reforme u tržištu rada.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović u obraćanju delegatima na Kongresu osvrnuo se na sveobuhvatnu ustavnu reformu za koju će se SDA zalagati, ali u okvirima Dejtonskog sporazuma, očekujući da to svi podrže.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević iznio je ciljeve SDA u oblasti boračko-invalidske zaštite, najavljujući da će se insistirati na kontuinuiranom vršenju nadzora nad izvršenjem propisa kojima su osigurana prava boračke populacije.