Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OS BiH dostigle mnoge NATO standarde

oruzane_snage_bih

Za Bosnu i Hercegovinu od iznimne je važnosti ulazak u Sjevernoatlantski savez (NATO) i Oružane snage BiH (OS BiH) dostigle su mnoge standarde u tom procesu, poručili su zvaničnici uoči sastanka stalne grupe logističkih eksperata partnerskih i NATO zemalja (SGPLE), koji se održava u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji logističkog komiteta NATO-a, a uz učešće zemalja članica Partnerstva za mir, zemalja Mediteranskog dijaloga i programa Inicijative istanbulske saradnje u Sarajevu će se održati četverodnevni sastanak logističkih eksperata.

Cilj sastanka je izvršiti razmjenu iskustava zemalja koje participiraju u Savezu ili učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta.

“Ispunjavanje tri ključna segmenta – interoperabilnosti, kompatibilnosti i kodifikacije svih sistema u skladu sa jasno definisanim NATO standardima ključ su ovoga sastanka”, izjavio je general major Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse OS BiH.

Sastanak će se održati na temu sagledavanja i poboljšanja pretpostavki za obučavanje osoblja koje se bavi logističkim operacijama i aktivnostima, dodao je Mašović artikulirajući da je BiH jedna od najaktivnijih zemalja u ovom procesu s ciljem pravovremenog dostizanja standarda NATO-a.

Predstavnik NATO štaba iz Brisela Loti Massimiliano kazao je da je ovo forum logističkih eksperata na kojem će predstavnici Saveza “najaviti svoje mogućnosti i sposobnosti za razvoj rješenja za zajednički logistički problem”.

Mašović je kazao da su OS BiH uveliko dostigle standarde koje NATO zahtijeva u procesu pristupanja, ali da Savezu ne pristupa samo vojska, već država. Također je naglasio da mnogi zadaci u segmentu modernizacije tek stoje pred OS i državom.

“Za Bosnu i Hercegovinu je od ključne važnosti sjediti za stolom sa najjačim i najbitnijim akterima danas u svijetu. Privilegija svake države je da svojim proaktivnim djelovanjem učestvuje u poboljšanju međunarodne sigurnosti i daleko je bolja opcija biti proaktivni igrač nego sjediti po strani i gledati šta se dešava”, zaključio je predstavnik OS BiH.

Stručnjaci NATO-a u Bosni i Hercegovini će ostati do 29. maja i zemlji pružiti mogućnost da učešćem u radu SGPLE-a dostigne standarde Saveza i usvoji procedure u cilju ispunjenja partnerskih ciljeva u oblasti logistike.

Sastanak NATO štaba iz Brisela o logističkim pitanjima održava se dva puta godišnje. Bosna i Hercegovina domaćin je predstavnicima 19 zemalja, članica Saveza kao i zemalja članica partnerstva za mir koje imaju aspiracije za ulazak u NATO.