Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muke po premijeru

Novalić se sinoć “borio za rudare”, jutros mora na suđenje zbog nabavke respiratora

Sarajevo: Nastavlja se ročište u predmetu Respiratori
03.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM trebalo bi da bude nastavljeno danas u Sudu BiH.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje je zakazano za 9.00 sati, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Zanimljivo je da je federalni premijer Fadil Novalić, kasno sinoć po povratku iz Njemačke, sazvao hitnu sjednicu Vlade o zahtjevima rudara koji od jučer protestuju u Sarajevu.

“Ne postoji problem koji ne možemo riješiti kroz dijalog i međusobno uvažavanje, imajući uvijek na umu da su prava rudara glavni prioritet”, napisao je Novalić na Facebooku po dolasku na sarajevski aerodrom.

Novalićeva vlada je na poemnutom sastanku donijela odluku o formiranju pregovaračkog tima za razgovore sa predstavnicima rudara.

Nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora te da su pozvali i Sindikat rudara.

– Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem – kazao je Novalić nakon sastanka.