hrvatski europarlamentarac

Picula u Evropskom parlamentu: Dodikov udar na BiH ima podršku Beograda, Moskve i Budimpešte

tonino-picula_ep

– Aktuelna faza destabilizacije BiH uz vanjsku podršku Beograda, Moskve, ali i Budimpešte može imati ozbiljne posljedice na stabilnost cijele regije, kazao je Picula

Tonino Picula je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu otvoreno i bez zadrške ukazao ko daje podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovom pokušaju razbijanja države.

– Njegovo direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, negiranje genocida, otvaranje fondacije osuđenih ratnih zločinaca i prijetnje otcjepljenjem traže našu oštriju osudu i aktivniju ulogu prema BiH općenito, rekao je ovaj hrvatski europarlamentarac.

Dodaje kako sve ovo može imati ozbiljne posljedice po region.

– Aktuelna faza destabilizacije BiH uz vanjsku podršku Beograda, Moskve, ali i Budimpešte može imati ozbiljne posljedice na stabilnost cijele regije, kazao je Picula i dodao:

– Mi na našim granicama trebamo imati BiH koja funkcionira, koja je suverena država, a ne nekakav dio ‘srpskog sveta’, o čemu se manje-više neskriveno spekulira, pogotovo iz Beograda. Prema tome, svi kontakti s Miloradom Dodikom moraju voditi o tome računa. Ni na koji način se ne treba davati legitimitet njegovim političkim planovima, rekao je Picula za Hinu.