Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Svjetska banka je spremna da ponovo “uđemo u igru”

fadil-novalic345

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, zajedno sa entitetskim ministrima finansija Jelkom Milićević i Zoranom Tegeltijom, pokušat će na razgovorima sutra u Washingtonu “otvoriti vrata Svjetske banke”.

– Pregovore predvodi Direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Ellen Goldstein, zajedno sa dva zamjenika i četiri pomoćnika za određene oblasti. Imamo tehničke pregovore, koje bih nazvao otvaranjem vrata Svjetske banke – izjavio je u Washingtonu izvještaču Fene federalni premijer Novalić.

Nakon što su otvorena vrata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako kaže premijer, uvijek se pripstupa pregovorima sa Svjetskom bankom koji nemaju onu socijalnu i fiskalnu ulogu, kao što je slučaj sa MMF-om, nego imaju potporno-tehničku ulogu za “sve ono što nazivamo ekonomija: od restrukturiranja preduzeća gdje smo prijavili Željeznice i rudnike, do tehničke pomoći na definisanju poreske politike i izradi zakona o penziononom sistemu”.

– Oni su spremni da ponovo “uđemo u igru”, u zajednički odnos, nakon što je postalo izvjesno da ćemo imati aranžman sa MMF-om – naglasio je Novalić.

Obično, kada se pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama, u javnosti se čuju glasovi da vlasti nešto “žrtvuju” da bi dobile kredite.

Prejijer Novalić, međutim, naglašava kako je Svjetska banka razvojna finansijska institucija.

– Takva konstatacija možda stoji za MMF koji stvarno ima u svojim mehanizmima strukturne mjere. Ali, toga u odnosima sa Svjetskom bankom nema. Tu dobijate čistu tehničku i finansijsku pomoć koju nominirate, ali ne u zoni fiskalne ili socijalne problematike – zaključio je Novalić.