Premijer fbih za bht

Novalić: Uzimamo novac od MMF-a kako ne bismo crpili domaće izvore (VIDEO)

bht

Govoreći o novčanom iznosu eventualnog narednog kreditnog zaduženja, Novalić ističe da su iz Federacije BiH prepustili Republici Srpskoj da odredi tu sumu

Glavni motiv nam nije zaduženje od MMF-a, već da ne crpimo domaće bankarske izvore pri zaduženju, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostujući na BHT-u.

“U našem budžetu imamo domaće i strane izvore. Strani izvor je bio MMF, tih 400 miliona što smo se zadužili, a 550 miliiona su bili domaći izvori. Mi pristajemo na drugi aranžman MMF-a da ne bismo nikako crpili te domaće izvore. Nismo ugroženi na bilo kakav način i ostavljamo što više novca domaćem tržištu kapitala i bankarskom tržištu”, naglašava Novalić.

On je podsjetio da je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio pismo MMF-u u kojem je naveo spremnost BiH da već u novembru pregovara oko novog aranžmana sa MMF-om.

“Mi nismo nimalo nervozni oko toga hoće li biti odgovora ili ne. To je samo jedna u nizu aktivnosti koje su na strani izvora obezbjeđenja sredstava za budžet”, dodaje Novalić.

Govoreći o novčanom iznosu eventualnog narednog kreditnog zaduženja, Novalić ističe da su iz Federacije BiH prepustili Republici Srpskoj da odredi tu sumu.

“Mi trenutno imamo nešto bolju likvidnost mada ni ona nije zagarantirana. Ne znamo dokad će djelovati korona kriza. Suma može biti i milijarda maraka. Nije suština u tome ni koliko ćemo se zadužiti već je bolje da novac u ovoj krizi dolazi izvana nego da ga uzimamo sa domaćeg tržišta”, kaže Novalić.

Prema njegovim riječima, Zakon o izvršenju budžeta tačno je definirao gdje će se utrošiti predviđenih 4.9 milijardi KM.

“Što se tiče ‘krpljenja’ budžetskih rupa, mi od 2016. nemamo taj problem. Od 2015. smo trajno vraćali milijardu i sto miliona sa kamatama, a zaduživali se 600-700 miliona. Ove godine 950 miliona se zadužujemo a 950 vraćamo. Ni na kakav način ne želimo ugroziti rejting koji imamo kod međunarodnih institucija”, poručio je premijer Federacije BiH.

Uslovi MMF-a, tvrdi Novalić, nisu zahtjevni i neće predstavljati problem u realizaciji potencijalnog novog kredita.

“I ovi novi uslovi će biti ‘mekši’ nego ranije. Biće samo jedan uslov koji mi ne izvršavamo teško, a to je da se nastavi sa ekonomskim reformama”, kazao je, između ostalog, premijer Novalić.