Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Vlada FBiH želi da stavi tačku na Sarajevsku zaobilaznicu

novalic-sarajevska zaobilaznica

Vlada Federacije BiH želi da stavi tačku na završetak Sarajevske zaobilaznice tokom sljedeće godine – kazao je danas u Sarajevu premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Izjavio je to na sastanku o temi “Rješavanje imovinskopravnih odnosa na LOT-u 2C Sarajevske zaobilaznice” koji je održan danas u Sarajevu, a radi se o dijelu zaobilaznice koji predstavlja vezu između rondoa koji se trenutno gradi u Briješću i ulice Safeta Zajke, u dužini od oko jedan kilometar.

– Brinu nas dva problema, a to je priključak u Briješću u općini Novi Grad i priključak na Mostarskom raskršću do koridora 5-C – kazao je Novalić.

Također je naglasio da se autoput od Tarčina do Vlakova slabo koristi, prvenstveno zbog navika građana da prolaze kroz Hadžiće i zbog nepristupačnosti koridoru 5-C.

Osvrnuo se i na saobraćajne gužve u danima vikenda u južnom dijelu Sarajeva te kazao da je cilj Vlade FBiH da riješi taj problem koji je aktuelan još od 2001. godine.

novalic-sarajevska zaobilaznica1

Osim premijera Novalića, sastanku su prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktor Javnog preduzeća (JP) Ceste FBiH Ljubo Pravdić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj.

Direktor Javnog preduzeća (JP) Ceste FBiH Ljubo Pravdić objasnio je da se projekt Sarajevske zaobilaznice počeo implementirati još 2007. godine te da su trenutno u fazi završetka dionice LOT 2, odnosno LOT 2C koji je dug 875 metara, koji bi trebao biti završen u februaru.

Istakao je da trenutno pregovaraju s Općinom Novi Grad i Vladom Federacije BiH o “završetku” imovinskopravni odnosa, gdje bi uz dobivenu saglasnost od Evropske investicione banke (EIB) i OPEC fonda za razvoj napravili aneks ugovora o okončanju radova s postojećim izvođačima “Euro-Asfalt” i GP ŽGP , što bi značajno poboljšalo priključenja koridu 5-C.

Načelnik Efendić je kao pozitivnu stvar naveo to što je na trasi LOT-a 2C oko 65 posto zemljišta u vlasništvu države, dok je ostalih 35 posto u privatnom vlasništvu u vrijednosti oko 4.200.000 KM.