Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Novalićeva sekretarica potvrdila: Bilo još ponuđača, ali je komunicirala samo s Fikretom Hodžićem

novalic-sudjenje

Pismo namjere Vlade FBiH za respiratore, državne službenice pisale po urneku službenog dokumenta Vlade Srbije koji je dostavio Fikret Hodžić. Sekretarica Fadila Novalića, u jeku istrage o aferi “respiratori” premijerov broj memorisala pod imenom “Sana N.”

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica. Suđenje je proteklo u nastavku ispitivanja svjedokinje Bahre Džake, sekretarice u Uredu optuženog Novalića, koje je prekinuto u petak 2. aprila.

PISMO VLADE SRBIJE

Tužilac Mirza Hukeljić podsjetio je svjedokinju da je prošlosedmično suđenje prekinuto kada joj je predočena viber poruka u kojoj je Džaka u aprilu prošle godine obavijestila premijera Novalića da je “ponuda “Kanada” otišla u koverti prof. Izetbegović i na njenom je stolu!

Ni danas nije razjašnjeno o kakvoj ponudi je bila riječ, jer je Džaka prošle sedmice rekla da koliko je njoj poznato da je ta ponuda koja se u predmetno vrijeme nalazila na stolu premijera Novalića greškom otišla u koverti s drugom, kako je kazala, privatnom poštom, koja je istovremeno poslata direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

Džaka je i danas ponovila da ona ne zna šta je bilo u toj ponudi, da ona nije slala kovertu, ali je tužilac Hukeljić Novalićevu sekretaricu podsjetio da je ona u iskazu tokom istrage u augustu prošle godine kazala da je dana 2. aprila 2020. godine potvrdila premijeru da je ponuda “Kanada” otišla na KCUS.

– Niste tada rekli da je koverta otišla greškom – kazao je tužilac Hukeljić.

U daljem toku ispitivanja, iz odgovora svjedokinje na pitanja tužioca Hukeljića, a kada je u pitanju nabavka respiratora preko firme “Srebrena malina” došlo se do saznanja da je Fikret Hodžić, vlasnik te firme prije nabavke respiratora ACM 812 A, kontaktirao s Džakom privatnim viber porukama i putem e-maila Ureda premijera o nabavci respiratora. Džaka je potvrdila da se jedna od prvih ponuda koja je stigla odnosila na respiratore tipa HC-VE003, a u jednoj od viber poruka koje je Hodžić pisao Džaki u aprilu prošle godine pisalo je:

– Tek krajem maja možemo isporučiti prve količine. Ima na stanju 400 komada, cijena 90.000 KM + PDV. To je jedino što danas ima. Ovo je najbolje iz klase. Može u Sarajevu biti za sedam dana – pisalo je u toj poruci, a u čijem prilogu je bila i ponuda u PDF formatu.

Ostalo je nejasno zbog čega ova ponuda nije realizirana.

Potom je u sudnici na grafoskopu prikazana poruka, odnosno kopija nečije poruke koju je Hodžić poslao Džaki, a u kojoj je između ostalog pisalo:

– Kristian. Molim te potvrdu da vidimo dalje sa onih 400, pita dobavljač – navedeno je u screen shot-u te poruke koja se završava sa “moramo izaći sa SGS-om”.

A, potom je Hodžić u prepisci pojasnio Džaki da se to “odnosi na posljednju ponudu”.

Tužilac Hukeljić je podsjetio Džaku i da je ona kominicirala s izvjesnom Vildanom, tadašnjom sekretaricom direktorice KCUS-a Sebije izetbegović kojoj je slala ponude za respiratore. Džaka je rekla da je s Vildanom komunicirala privatno i da je s njom htjela podijeliti “sretnu vijest da premijer pokušava nabaviti respiratore i da ćemo možda uspjeti”.

Posebno je bilo zanimljivo svjedočenje Džake o tome kako je napisano pismo namjere za Fikreta Hodžića u kojem je Vlada FBiH odnosno premijer stao iza te prve ponude.

Naime, Fikret Hodžić je e-mailom poslao dokument Vlade Srbije, koji je prikazan danas u sudnici, na engleskom jeziku i s pečatom Vlade Srbije. To je bio urnek prema kojem su Džaka i još jedna njena kolegica iz Ureda premijera, nakon što je taj dokument preveden, napisale pismo namjere koje je potpisao premijer Fadil Novalić. U tom pismu namjere prvobitno je bilo navedeno da se nabavlja 200 respiratora HCVE-003, pa je kasnije ispravljeno.

Još je zanimljivije, a što se također vidjelo iz prikazanih poruka, jeste da je Fikretu Hodžiću pismo namjere iz Ureda premijera FBiH poslato s Džakinom uputom “da ga dopuni potrebnim elementima i koriguje”.

To znači da je Fikret Hodžić sam sebi “uređivao” pismo namjere koje je kasnije Novalić potpisao.

Međutim, Džaka se nije mogla sjetiti ko joj je rekao ko će upisati tip respiratora i količinu u pismo namjere, a pretpostavlja da je to bio Fikret Hodžić. Prvo pismo namjere potpisano je 2. aprila, ali je kako se moglo čuti iz svjedočenje Džake koja se uglavnom nije mogla sjetiti većine detalja ta nabavka propala.

Iako se tokom svjedočenja Džake moglo čuti da je ona imala opću instrukciju da sve ponude prosljeđuje Zavodu za javno zdravstvo, ovu ponudu kaže nije proslijedila jer je bila “aptraktna i situacija se mijenjala iz sata u sat”.

Ustanovljeno je, a što je i prikazano danas u sudnici da je Džaka tehničku specifikaciju respiratora HCVE-003 sa službene adrese ureda premijera poslala i na e-mail Aide Čorbek, anesteziologa.

Međutim, Džaka tvrdi da je Čorbek njena prijateljica i da je ona to njoj poslala privatno.

Tužilac Hukeljić je pitao je li uobičajeno da privatne poruke šalje sa službenog maila Džaka je rekla da nije, ali da joj je to u tom trenutku vjerovatno “bilo zgodnije”.

U sudnici je prikazana i viber komunikacija Džake i Hodžića u kojoj Hodžić piše:

– Ako niste pronašli dobrog dobavljača i za ostale stvari, stojim na raspolaganju sa ovim avionom kojim će doći respiratori – piše Hodžić.

Na to mu je Džaka odgovorila “ok, uskoro šaljem tabelu”.

Potom je prikazan e-mail od Hodžića koji je poslao ponudu i za zaštitnu opremu u kojoj je nudio million rukavica, više stotina hiljada zaštitnih maski, odijela , naočala,.. sveukupne vrijednosti 3,3 miliona maraka.

NOVALIĆ: TAJ PREKO NAS NIJE PREŠAO

Međutim, u vezi s ovom ponudom, kome je proslijeđena i gdje je završila Džaka se ničeg nije mogla sjetiti.

U nastavku svjedočenja Džake prikazana je komunikacija i s ambasadorom BiH u Narodnoj Republici Kini Tarikom Bukvićem. Naime, Džaka je potvrdila da joj je Zoran Blagojević, kako je kazala tadašnji vanjski Konsultant premijera Novalića za odnose s javnošću proslijedio e-mail u kojem je bio nacrt pisma namjere od Bukvića. Moglo se vidjeti da se u tom pismu spominju respiratori ACM812 A.

Ispostavilo se da je Džaka na osnovu tog pisma namjere u kojem su umjesto FBiH navedeni BiH i Vijeće ministara pripremila novo pismo namjere, ali ovaj put za respiratore ACM812A.

Međutim, bez konkretnog odgovora ostalo je pitanje tužitelja da li je iz Ureda premijera prvo otišao zahtjev ambasadoru Bukviću da pošalje to pismo, kao i kako je to pismo konkretno pomoglo Džaki da napravi novo pismo namjere.

Na grafoskopu u sudnici prikazano je to pismo namjere u kojem između ostalog premijer Novalić “potvrđuje da je potpisao ugovor za kupovinu respiratora ACM812 A” i da ta kupovina ima punu podršku Vlade FBiH.

Potom je prikazana i prepiska Džake s premijerom Novalićem od 16. maja prošle godine, kada je uveliko otpočela istraga Tužilaštva BiH o nabavci spornih respiratora. Tako taj dan Novalić piše Džaki:

– Bahro, možeš li se Bogati sjetiti ima li u onim ponudama ACM812A – pisao je Novalić, a Džaka mu odgovara:

– Koliko se sjećam, nema onih što smo dobili. Elektronski smo poslali Peharu. Bila su dva respiratora 3000 D i Shangrilla 510 S.

Novalić joj potom prema prikazanim porukama odgovara;

– Molim te, ovo još jednom provjeri, jer ja sam tek iz medija saznao. Na tom pismu ima ta šifra? Taj preko nas nije prešao – piše Novalić u poruci, a Džaka mu odgovora “Ima”.

Tužilac Hukeljić je Džaku pitao da li joj je bilo poznato da se u to vrijeme vodila se istraga i da su mediji izvještavali o toj aferi, no Džaka je kazala da se ne može sjetiti i staviti u vremenski kontekst te poruke.

Posebno zanimljivo je bilo pitanje tužioca Hukeljića upućeno Džaki, kojim imenom je ona telefonski broj premijera Novalića memorisala u svoj telefon i putem koliko je telefonskih brojeva komunicirala s njim. Džaka je prvo kazala da misli da je premijer u njenom telefonu memorisan kao premijer Fadil Novalić.

PREMIJEROV BROJ POD IMENOM SANA N.

No, izvođenjem daljnih dokaza, odnosno prikazom poruka, ispostavilo se da je primjerice 26. juna, Džaka komunicirala s premijerom Novalićem čiji broj je tada u svom telefonu memorisala pod imenom “Sana N.”

Ona je danas priznala “da je uzela neke inicijale članova porodice” i pod tim imenom memorisala premijerov broj.

U toj prepisci bio je i dokument, odnosno zabilješka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od 29. maja prošle godine, ali na pitanje tužitelja da li se sjeća te zabilješke, Džaka je kazala da se ne sjeća.

Svjedokinju Bahru Džaku danas je unakrsno ispitala i odbrana. Advokaticu Vasviju Vidović zanimalo je da li je Džaki poznato je li se premijer Novalić u kriznom periodu u mjesecu martu i aprilu sastajao nasamo s direktorom FUCZ-e Fahrudinom Solakom ili su tim sastancima prisustvovali i Davor Pehar, direktor ZZJ, te članovi Kriznog štaba.

Džaka je odgovorila da koliko se ona sjeća da Solak i Novalić nisu bili sami, nego da su sastancima prisustvovali navedeni zvaničnici.

Odgovarajući na pitanje Vidović ko je sve od ministara i članova Vlade radio u vrijeme marta i aprila Džaka je kazala da nisu svi dolazili na posao, da su bile vanredne okolnosti, da je bila uvedena reorganizacija rada i da se radilo u otežanim uvjetima.

Džaka je potvrdila i da e-mail u Uredu premijera nije njegov lični, te da je svu poštu koju je stizala u to vrijeme signirao tadašnji direktor Ureda Hasan Ganibegović.

Vidović je pitala Džaku i da li je na prvom pismu namjere za respiratore faksimil premijerovog potpisa, ali Tužilaštvo se usprotivilo ovom pitanju uz opasku da svjedokinja nije vještak i da ne može odgovoriit, a što je Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Džemilom Begović prihvatilo kao opravdan prigovor.

Džaka je odgovarajući na pitanja odbrane kazala i da je premijer Novalić oba pisma namjere potpisao u žurbi a za ono kojim staje iza nabavke respiratora ACM812A kazala je da ga je potpisao “s nogu” i da je ona premijera prije toga “izvukla s jednog sastanka”.

Također, Džaka je odgovarajući na pitanje advokata odbrane kazala da je pisanje pisama namjere u Vladi FBiH uobičajeno, da su ga pisali i neki premijeri ranije, a pomenula je da se to dešavalo i u vrijeme kad je premijer bio Nermin Nikšić.

Navela je i da pismo namjere nije pravno obvezujući akt, te da je primjerice sad u vrijeme pokušaja nabavke vakcina Vlada FBiH izdala 20 pisama namjere.

SUDIJA STUPAR: JESU LI KONSULTIRANI MEDICINSKI STRUČNJACI

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala je svjedokinju da li su na e-mail Ureda premijera FBiH stizale i druge ponude za nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava.

Džaka je odgovorila da jesu. Međutim, na dodatno pitanje tužitelja Džermina Pašića da li je ona komunicirala i s drugim dobavljačima koji su slali ponude Džaka je kazala” nisam imala takvih komunikacija”.

Džaka je kazala i da da je ona iz prepiske s premijerom Novalićem u maju zaključila da on nije znao da je nabavljen tip respiratora ACM812 A.

Tužitelj Pašić je pitao “je li moguće da Vam je u poruci postavio takvo pitanje da biste Vi pomislili da ne zna”, ali je zatraženo da tužitelj preformuliše to pitanje, no onda je sutkinja Begović pitala svjedokinju “na osnovu čega to zaključujete”, a Džaka je odgovorila da je to zaključila iz pitanja koje joj je u poruci poslao premijer Novalić.

Podsjećamo, riječ je o poruci koju je Novalić poslao 16. maja, kada su respiratori već bili u BiH i kada je uveliko trajala istraga o nabavci respiratora.

Tužitelja Pašića zanimalo je da li je svjedokinja Džaka imala problema u komunikaciji s tadašnjim direktorom Ureda premijera Hasanom Ganibegovićem, odnosno je li on imao nekih zamjerki .

Džaka je kazala da je bilo nekih zamjerki, ali nije obrazlagala konkretnije o čemu je riječ.

Člana Sudskog vijeća sudiju Branka Perića zanimalo je zbog čega tužitelj Pašić insistira na nekim odgovorima od svjedokinje i “šta je bila namjera tužitelja, koje činjenice dokazuje i šta je cilj tužitelja”.

Tužitelj Pašić je potom kazao Periću da će se kasnije shvatiti zbog čega su ova pitanja važna.

Perić je potom pitao svjedokinju da li je bilo nesporazuma između nje i Ganibegovića u vezi s ponudom “Srebrene maline”.

– Nije htio direktor da parafira. Pa sam mu poslala putem vibera i on je odgovorio “šalji” – kazala je Džaka.

Pitanje koje naročito posljednjih dana s aspekta zdravlja stanovništva posebno interesira i javnost zasigurno je ono koje je svjedokinji postavio član Sudskog vijeća, sudija Braco Stupar. Njega je naime zanimalo, da li je pri izdavanju pisma namjere za nabavku respiratora učestvovao i da li je konsultovan neko medicinske struke.

Svjedokinja Džaka je kazala prvo da joj nije poznato, a onda da nije konsultovan, te je napomenula da pri pisanju pisma namjere nisu potrebne takve ocjene.

Inače, Vasvija Vidović, advokatica premijera Fadila Novalića danas je ponovo kazala da iskazuje prigovor na zakonitost svih dokaza, a o čemu je govorila i na ročištu 2. aprila kada je Džaka počela svjedočenje.

Naredno ročište zakazno je za petak, 16. aprila, kada će svjedokinja biti Aida Čorbek, anesteziolog i kako je ranije tokom svog svjedočenja kazala Bahra Džaka njena prijateljica kojoj je sa službenog e-maila iz Ureda premijera FBiH slala dopise o respiratorima.