goražde

Penzioneri ogorčeni: Ko ima para može se liječiti, a ko nema mora da umre

penzioneri-penzija-1 (1)

Dodaje da se troškovi terapije kreću od 200 KM i više, što ova populacija teško može izdvojiti

Troškovi liječenja oboljelih od koronavirusa značajno pogađaju penzionere koji su prinuđeni za troškove terapija izdvajati značajne sume novca – upozorili su iz goraždanskog Udruženja penzionera.

Predsjednik udruženja Suljo Bekan naglašava da je uz troškove života koji enormno rastu, ova populacija dodatno pogođena troškovima u liječenju Covida-19.

– Smrtnost zbog koronavirusa u ovoj populaciji je velika i za liječenje se izdvaja značajna suma novca. Kako nećemo biti ogorčeni, jer cijeli život smo punili fond zdravstvenog osiguranja, a sad kad treba da spašavamo živote, ko ima para može se liječiti, a ko nema mora da umre – ističe Bekan.

Dodaje da se troškovi terapije kreću od 200 KM i više, što ova populacija teško može izdvojiti.

– Obično se ne zaustavlja na jednoj terapiji i u konačnici to košta mnogo više i niko se ne pita mogu li to penzioneri podnijeti sa svojim penzijama. Mi smo do sada pomogli 81 penzionera kojem je trebalo liječenje sa po 100 maraka, imamo u obradi još 31 takav zahtjev. Oni su ugrožena kategorija, kome još mogu da se obrate – naglašava predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Dodao je da bez značajnije pomoći kantonalnih i gradskih vlasti, udruženje teško da će moći udovoljiti svim zahtjevima.

Ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović smatra da vlast mora naći načina da pomogne svima koji su u stanju socijalne potrebe u smislu refundacije troškova liječenja od Covida-19.

– Mi moramo kao izvršna i zakonodavna vlast naći modus da pomognemo osobama koji su u stanju socijalne potrebe, penzionerima i svim ugroženim kategorijama koje su imali ogromne troškove u vrijeme pandemije prije svega za nabavku lijekova jer terapije su skupe i morali su izdvojiti ogromna sredstva. Mi ćemo predložiti skupštini i vladi da se nađe način putem Zavoda zdravstvenog osiguranja da se planiraju sredstva za refundaciju troškova za nabavku lijekova za naše građane – najavio je Halilović.