Samo pošteno, nikako drugačije

Novalićeva vlada demantuje lokalne vlasti: “Pare smo dijelili pošteno, na osnovu kriterija”

fadil novalic- sudjenje respiratori

Naglašavamo da je proces dodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave realiziran u potpunosti poštujući budžetske principe transparentnosti, efikasnosti i ekonomičnosti, kažu iz Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, uz napomenu da to čini radi istinitog informiranja javnosti, tvrdi da je pare uvijek dijelila pošteno i transparentno te da optužbe predstavnika lokalne zajednice nisu utemeljene.

Prema saopćenju Ureda Federalne vlade za odnose s javnoćču, Vlada je na 266. sjednici održanoj 8. augusta donijela Odluku o raspodjeli sredstava općinama i gradovima utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 39 miliona KM.

– Ove godine, kao i prethodne dvije, Vlada Federacije BiH je dodijelila 10 miliona KM direktne finansijske podrške lokalnim budžetima i to po principu solidarnosti, tako što je svaka od 80 jedinica lokalne samouprave u Federacije BiH dobila po 125.000 KM. Pored toga, na prijedlog Komisije za dodjelu pomoći općinama i gradovima, Vlada je dodijelila i 29 miliona KM za finansiranje i sufinansiranje projekata od značaja za lokalne zajednice.

Sredstva su dodijeljena na temelju usvojenih i javno objavljenih kriterija te za one oblasti koje su prethodno definirane. Nadalje, na osnovu Javnog poziva koji je objavljen 14. juna, pozvane su sve jedinice lokalne samouprave da apliciraju svojim projektima i prijedlozima. Mogućnost apliciranja nisu imale jedino one jedinice lokalne samouprave koje nisu opravdale utrošena sredstva dodijeljena u prethodnim godinama.

Naglašavamo da je proces dodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave realiziran u potpunosti poštujući budžetske principe transparentnosti, efikasnosti i ekonomičnosti sa temeljnom namjerom da se podrže projekti od značaja za jedinice lokalne samouprave koji su zreli za realizaciju i od kojih će građani imati najveću korist. Prema tome, u potpunosti su neistinite i neutemeljene te prevashodno zlonamjerne, iznesene tvrdnje pojedinih političkih subjekata i njihovih predstavnika, koji odobrena sredstva za projekte u općinama i gradovima mjere po političkim kriterijima i broju stanovnika iako broj stanovnika nije uopće bio kriterij nego isključivo kvalitet dostavljenih projekata na javni poziv – kaže se između ostalog u saopćenju Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.