Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori Pfizera i FMZ-a traju mjesecima

U BiH problem i s nabavkom Pfizerovog lijeka Paxlovid, Srbija ga nabavila još u februaru

Paxlovid – Chris Sweda – Newscom – PIXSELL

Građani u BiH već su iskusili da su lijekovi za Covid-19 u BiH, a koji su uvezeni interventnim putem, što znači da ih je neka zdravstvena ustanova hitno tražila za navodno svoje pacijente, završili u prodaji u apotekama po cijenama od oko 300 KM, koliko su plaćali za Faviru, pa do oko 6.000 KM, koliko je koštala terapija Remdesivirom, a o čemu je Fokus ranije pisao

U FBiH je pokrenuta procedura nabavke Pfizerovog lijeka Paxlovid, oralnog antivirusnog lijeka za liječenje simptoma Covid-19, saznaje Fokus.ba. Prema dokumentaciji koja je u posjedu Fokusa, još od maja ove godine na prijedlog predstavništva Pfizera u BiH s Federalnim ministarstvom obavljaju se pregovori o uvjetima pod kojima bi bio zaključen ugovor za nabavku ovog lijeka.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Međutim, kao što već dvije godine većina nabavki lijekova i sredstava za liječenje Covid-19 u BiH ne može proći transparentno i bez “vela tajnosti” tako i uvjete za ovu nabavku prate kako čudni zahtjevi predstavništva Pfizera u našoj zemlji, tako i ponašanje Federalnog ministarstva zdravstva prema tim zahtjevima.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Fokusa vidljivo je da je predstavništvo Pfizera u Sarajevu zainteresirano za potpisivanje ugovora o nabavci ovog lijeka pod uvjetima koji nisu u skladu s našim zakonima.

ZAHTJEVI PROIZVOĐAČA NISU U SKLADU S BH. ZAKONOM

S obzirom na to da pregovori traju mjesecima, već se može naslutiti da će i nabavka ovog lijeka poput vakcina protiv Covid-19 ići teže nego u drugim zemljama.

Također, podijeljene nadležnosti u BiH u oblasti zdravstva, dosadašnja iskustva u borbi s pandemijom koja su pokazala da nedovoljna sposobnost i spremnost naših nadležnih institucija da rade prvenstveno u interesu zaštite zdravlja stanovništva ne ulijevaju puno optimizma da će i ovaj lijek biti nabavljen prije novog vala koronavirusa koji stručnjaci već najavljuju s obzirom na sve veći broj oboljelih.

Građani BiH sigurno ispaštaju i zbog toga jer su ove godine opći izbori, pa su vlasti već mjesecima zabavljene preuranjenom kampanjom i iznalaženjem načina kako da ostanu na vlasti, a ne s tim da se bave problemima građana i da između ostalog sve kapacitete pri nabavci i ovog lijeka stave u puni pogon.

Jasno je da kao ni ranije nema koordinacije državnih s entitetskim institucijama.

S druge strane, lijek Paxlovid nema dozvolu za prometovanje u BiH, samim tim nije registriran i takav lijek se trenutno može u našu zemlju uvesti isključivo interventnim putem. Interventni uvoz odobrava Federalno ministarstvo zdravstva i to na zahtjev veleprometnika lijekovima koji prijedlog za nabavku tog lijeka dobija od neke zdravstvene ustanove koja potražuje taj lijek hitno za jednog ili više pacijenata.

Nema dokaza da je prije nekoliko mjeseci, a ni danas, ijedna zdravstvena ustanova u BiH tražila za svoje pacijente lijek Paxlovid.

U međuvremenu Federalno ministarstvo zdravstva tražilo je od Agencije za javne nabavke BiH očitovanje da li su zahtjevi Pfizera za sklapanje ugovora za nabavku Paxlovida u skladu sa zakonom.

Fokus je u posjedu tog upita i u njemu, između ostalog, stoji “da li postoji mogućnost da se ovaj lijek nabavi zaključivanjem tripartitnog ugovora s Federalnim ministarstvom zdravstva kao naručiocem ‘ovlaštenog da djeluje u ime FBiH’ ili da Ministarstvo imenuje, neku od zdravstvenih ustanova koja bi u tom slučaju ‘morala biti ovlaštena da djeluje u ime FBiH’, zatim neimenovanim veleprometnikom lijekova, te Pfizerom kao proizvođačem“.

Faksimil dijela dopisa Federalnog ministarstva zdravstva upućenog Agenciji za javne nabavke BiH: Tražili očitovanje o uvjetima koje postavlja Pfizer

Iz istog upita vidi se da je Pfizer bio zainteresiran za odgovor “da li zdravstvene ustanove koje sklapaju ugovore u postupku javnih nabavki imaju mogućnost zaključivanja ugovora u kojima su cijene označene kao povjerljive i zaštićene od trećih lica” jer je objavljivanje cijene “kao povjerljive informacije u ovom slučaju osnovni poslovni interes Pfizera”.

HOĆE LI PACIJENTI PLAĆATI LIJEK AKO I BUDE NABAVLJEN

Iz Agencije za javne nabavke su za Fokus detaljno pojasnili da Zakon ne dozvoljava označavanje cijene kao povjerljive informacije, a iz odgovora Agencije u dijelu “tripartitnog ugovora” koji želi sklopiti Pfizer, također se nedvosmisleno iščitava da nema zakonskog osnova za takvo sklapanje ugovora.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva, nakon što smo ih u upitu upoznali s tim da nam je poznato da se vode pregovori za nabavku Paxlovida, potvrdili su tu informaciju, kao i onu da su slali upit Agenciji za javne nabavke.

– U odgovoru Agencije za javne nabavke navedeno je da, u skladu sa Zakonom, nije moguće ispoštovati uvjete koje je postavio Pfizer, te da, u skladu s tim, lijek nije moguće nabaviti pod tim uvjetima. Federalno ministarstvo zdravstva pokrenulo je inicijative kako bi se omogućila nabavka ovog lijeka drugim putem, u skladu sa zakonskim okvirima – naveli su za Fokus iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Međutim, na naša ključna i pitanja veoma bitna za javnost nisu odgovorili. Federalnom ministarstvu zdravstva Fokus je uputio upit ako ovaj lijek bude stavljen na tržište u FBiH, da li će ga i koliko plaćati građani FBiH ili će biti dostupan besplatno na osnovu izdatog liječničkog recepta?

Nismo dobili odgovor ni na pitanje o tome na koji način će uvoz lijeka Paxlovid eventualno biti obavljen, odnosno poznato je da je jedini način interventni uvoz, ali nas je zanimalo da li se to već zna koja će zdravstvena ustanova napisati da traži ovaj lijek.

I iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Fokus su kazali da s obzirom na okolnosti, uvoz ovog lijeka može biti obavljen jedino interventnim putem.

– Lijek Paxlovid nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kolokvijalno rečeno, nije registriran. U situacijama kada lijek nije registriran, a neophodan je za liječenje jednog ili više pacijenata, entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja odobravaju interventni uvoz, na zahtjev veleprometnika. Entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja su u obavezi obavijestiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH o odobrenom interventnom uvozu. Za sada ne raspolažemo informacijom da je Federalno ministarstvo zdravlja odobrilo interventni uvoz Paxlovida – naveli su za Fokus iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

SRBIJA I NJEMAČKA MEĐU PRVIMA NABAVILE PAXLOVID

Lijek Paxlovid ovih dana našao se i u središtu pažnje hrvatskih medija koji su nadležnima u toj zemlji postavili pitanje zbog čega taj lijek nije dostupan u Hrvatskoj i da li da je bilo drugačije možda pomogao nedavno preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću. Tamošnji mediji navode i da je to lijek koji su, među ostalima, nedavno uzimali američki predsjednik Joseph Biden i njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Za Index.hr iz hrvatskog Ministarstva zdravstva rečeno je da je u toku “centralizirana nabavka antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem Evropske komisije”, no novinari pitaju zašto država nije direktnim ugovorom s proizvođačem nabavila ovaj lijek.

A da se može drugačije, dokaz je Srbija, koja je prednjačila u regionu i pri nabavci vakcina, a među prvima je nabavila Paxlovid za svoje građane. Prema podacima dostupnim na stranici Ministarstva zdravstva Srbije Paxlovid je deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog lijeka dobila prvi kontingent ovih tableta.

– Komisija Ministarstva zdravlja kojom predsjedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lijek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama. Lijek Paxlovid je antivirusni lijek koji sadrži dvije komponente ritonavir i nirmatrelvir i namijenjen je za oralnu upotrebu. Indiciran je za tretman Covid-19 infekcije kod odraslih koji ne zahtijevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. S primjenom lijeka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma. Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD-om i Velikom Britanijom potpisala ugovor s predstavnicima kompanije Pfizer o nabavci najboljeg lijeka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89% – stoji na stranici Ministarstva zdravstva Srbije.

Faksimil obavještenja sa stranice Ministarstva zdravstva Srbije: Lijek nabavljen još u februaru

Ovi podaci govore koliko su kada je u pitanju koronavirus vlasti u Srbiji posvećeniji toj borbi i jasno je, s obzirom na to da se lijek distibuira u zdravstvene ustanove, a ne apoteke, dostupan svim pacijentima.

U jednoj od apoteka u Njemačkoj za Fokus je rečeno da se Paxlovid može poručiti uz liječnički recept i da je dostupan istog dana kada priložite recept, a pacijentu ga dostavi kurir. Ukoliko je pacijent zdravstveni osiguranik, za ovaj lijek u Njemačkoj ne mora platiti.

Ove informacije iz Srbije i Njemačke za nas u BiH zvuče nevjerovatno, jer pandemija koronavirusa pokazala je da su bh. vlastima profit, zarada i izlaženje ususret dobavljačima podobnim vladajućim politikama daleko iznad interesa za zdravlje građana i njihove živote. Pri tome još niko nije odgovarao zbog čega se građanima u FBiH skoro svi lijekovi naplaćuju iako imaju zdravstveno osiguranje za što se na nivou FBiH izdvaja ogroman novac.

Iz sažetka opisa lijeka Paxlovid s internetske stranice Evropske agencije za lijekove (EMA): Klinički podaci o lijeku Paxlovid

Građani u BiH već su iskusili da su lijekovi za liječenje simptoma Covid-19 u BiH, a koji su uvezeni interventnim putem, što znači da ih je neka zdravstvena ustanova hitno tražila za navodno svoje pacijente, završili u prodaji u apotekama po cijenama od oko 300 KM, koliko su plaćali za Faviru, pa do oko 6.000 KM, koliko je koštala terapija Remdesivirom, a o čemu je Fokus ranije pisao.

Stoga je logično pitanje, ukoliko je Paxlovid učinkovit za liječenje od Covid-19, zašto ga nadležni ne nabave budžetskim novcem i ustupe svim pacijentima, a ne da se ponovo dođe u situaciju da pacijenti kupuju lijek uprkos tome što uredno plaćaju zdravstveno osiguranje.