podaci FIA-e

Milioni iz budžeta za političke stranke, 900.000 KM za Erdoganovu TV

marke novac ss ftv

Najvećim dijelom se finansiraju iz budžeta sa lokalnog nivoa, a najviše novca iz budžeta dobijaju političke stranke, sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice

Više od 9.500 udruženja Federacije BiH povuklo je iz budžeta 113,6 miliona KM, podaci su Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH, javlja Akta.ba.

Najvećim dijelom se finansiraju iz budžeta sa lokalnog nivoa, a najviše novca iz budžeta d

obijaju političke stranke, sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije. Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta “izvukla” SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM. Slijedi je FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM i SDP BiH 1,7 miliona KM. Osim tri navedene i ostale političke stranke su dobile znatna sredstva i to: SBB Sarajevo 770.000 KM, DF 750.000, Narod i Pravda 700.000, Naša stranka 660.000, HDZ 1990 470.000, A-SDA 420.000, Nezavisni blok 310.000, PDA 310.000, SBiH 260.000…

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva. Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH koje je povuklo iz budžeta čak 909.626 KM, ali i Bosansko-Hercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja.

U nastavku pogledajte proširenu listu, tj. Top 100 udruženja koja su 2021. godine dobile najviše sredstava iz budžeta, a ukupno 44.977.604 KM

Demant Vlade FBiH: Nisu tačne informacije da je Vlada FBiH dodijelila TRT-u 909.623 KM

Povodom tekstova koji su se danas pojavili u pojedinim medijima “da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“, demantujemo netačne navode.

S ciljem istinitog informiranja obavještavamo javnost da su netačne informacije da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM mediju “Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“.

Obavještavamo javnost da Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz Budžeta Federacije BiH ovom mediju.

S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu sa svim odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražimo od medija koji su objavili netačne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešena zaključak.

U protivnom, bićemo prinuđeni poduzeti zakonom predviđene mjere.

Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, preporučujemo da se za tačne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji, stoji u demantu Vlade FBiH.

FK Velež uputio obrazloženje: Ukupan prihod iz budžeta za 2021. godinu iznosi 556.000 KM

U cilju istinitog informiranja javnosti, FK Velež Mostar obratio se dopisom redakciji portala Akta.ba s molbom da objavimo tačnu informaciju o iznosu budžetskih sredstava koja je FK Velež Mostar uprihodio i obrazložimo netačan navod o iznosu sredstava koje su dobili iz budžeta, odnosno službene podatke FIA-e.

Iz FK Veleža navode da je u iznos od 2.460.025 KM budžetskih sredstava uračunat i iznos uplaćen od strane UEFA-e, te FSBiH, na koji se ne obračunava PDV, a koji je prilikom predaje finansijskog izvještaja svrstan pod budžetske prihode.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Predmet: Reakcija na Vaš tekst “Kako posluju udruženja u FBiH: Ko najviše prihoduje i zarađuje, a ko “crpi” iz budžeta ” od 12.07.2022.godine i pregled “Top 20 udruženja i fondacija sa prihodima iz budžeta”

Poštovani,

Na osnovu finansijskih izvještaja za 2021. godinu koji su sačinjeni u skladu sa Zakonom, a koji su potom revidirani, prihodi FK Velež u 2021.godini iznosili su 4.099.932 KM, a analitika istih je sljedeća:

– Prihodi od vlastite aktivnosti-sponzori, ulaznice i sl. 1.257.622 KM;

– Prihodi od donacija 327.530 KM;

– Prihodi od članarina 54.755 KM;

– Ostali prihod 604 KM;

– Iznos od 2.460.025 KM (kako stoji u Vašem pregledu od 12.07.2022.godine) odnosi se na sljedeće:

– finansijska sredstva od UEFA-e za učešće u evropskim takmičenjima su 1.662.455,50 KM;

– finansijska sredstva iz budžeta su 556.000 KM;

– finansijska sredstva od FS BiH 241.570 KM za plasman na tabeli.

Na osnovu navedenog evidentno je da je pored prihoda iz budžeta u toku 2021.godine (556.000 KM) u iznos od 2.460.025 KM (kako stoji u Vašem pregledu od 12.07.2022.godine) uračunat i iznos uplaćen od strane UEFA-e, te FSBiH, na koji se također ne zaračunava PDV.

Odgovorno tvrdimo da su gore navedeni podaci apsolutno tačni i predstavljaju pravu sliku prihoda FK Velež za 2021.godinu. Podvlačimo, ukupan prihod koji je FK Velež Mostar ostvario iz budžeta za 2021. godinu iznosi 556.000 KM.

Oglasili se iz TRT-a: Finansiramo se isključivo iz sredstava osnivača u Ankari

Povodom podataka koje je objavio poslovni portal Akta o 100 udruženja koja su dobila najviše novca iz budžeta sa svih nivoa vlasti u FBiH, reagovalo je Predstavništvo TRT-a u BiH.

“Prenijeti navodi nisu tačni iz najvažnijeg razloga, a to je da niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT u BiH iz budžeta FBiH. Predstavništvo TRT u BiH, strano lice koje nema statust pravnog lica i registrovano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu sa Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini. U skladu sa predmetnom Odlukom (članom 4. stav 1. iste) strano lice osniva predstavništvo sa ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova, i radi svoga predstavljanja. U stavu 2. člana 4. Odluke je jasno navedeno da ‘u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana predstavništvo ne može zaključivati ugovore u ime osnivača predstavništva'”, naveli su.

Kako dalje ističu da iz navedenog jasno proizilazi da TRT nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, da nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva.

“Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču.

Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska- Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara. Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021 godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT u BiH ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH”, saopćeno je.