vlada hnk

Učenicima osnovnih škola besplatni udžbenici, nezaposlenim po 100 KM

novac – marke – Armin Durgut Pixsell
Ilustracija FOTO: Armin Durgut/Pixsell

Predviđena je isplata jednokratne novčane potpore svim nezaposlenima koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK-a u iznosu od 100 KM po osobi, stoji između ostalog u saopćenju Vlade HNK

U nastavku 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK-a za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta koji su upućeni u daljnju skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku.

Usvojenim Izmjenama i dopunama Budžeta, između ostaloga, osigurana su sredstva od cca 3 miliona KM za nabavu besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK-u.

Ukupno 16195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta dostavit će finansijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine.

Kažu da je u HNK-u predviđeno značajno povećanje novčanih potpora za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane potpore svim nezaposlenima koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK-a u iznosu od 100 KM po osobi, stoji između ostalog u saopćenju Vlade HNK.

hnk