Vlada FBiH

Novalićeva vlada smatra da se “nisu stekli uslovi za vanredno povećanje penzija”

fadil novalic – Armin Durgut Pixsell

Razgovori o mogućnostima poboljšanja standarda penzionera u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, razgovarali su danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Predstavnici Saveza iznijeli su svoje zahtjeve i stavove u vezi s mogućnosti usklađivanja visine penzija s troškovima života.

Predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH danas je pojašnjeno da bi Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koje je Vlada FBiH po hitnoj proceduri uputila u parlamentarnu proceduru.

Svako novo značajnije mijenjanje ovog prijedloga dovelo bi do prolongiranja usvajanja izmjena i dopuna, jer bi, u tom slučaju, riječ bila o redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, na sastanku je istaknuto i da nova zakonska rješenja otvaraju i mogućnost vanrednog povećanja penzija na osnovu povećanja cijena osnovnih namirnica iz potrošačke korpe prilagođene potrebama penzionera.

– S obzirom na to da se, na osnovu važećeg zakona, nisu stekli uslovi za vanredno povećanje penzija, a da njegove izmjene i dopune još nisu usvojene u Parlamantu FBiH, jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći penzionerima do kraja ove godine – navodi se u saopćenju.

Indikativan je kraj saopštenja u kojem se navodi:

“Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH iskazali su zahvalnost Vladi FBiH na razumijevanju za probleme s kojima se suočavaju pripadnici ove populacije i za nastojanja da pronađe najprihvatljivija rješenja za poboljšanje statusa penzionera”, stoji u saopštenju.

Budući da su predstavnici penzionera “zahvalni Vladi FBiH”, očigledno je i da ne treba očekivati neke promjene. U svakom slučaju teško da se penzioneri mogu nadati promjenama na bolje uz ovakve “predstavnike”.