Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU u BiH

Sattler i Nelson sutra na pokretanju Skupštine građana BiH

Nelson i Sattler

Prije početka događaja, u 11.00 sati, bit će upriličene izjave za medije ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona i zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Dmitrija Iordanidija

EU u BiH je pokrenula Skupštinu građana, inovativni model deliberativne demokratije, koji nudi jedinstvenu priliku građanima u BiH da direktno izraze svoje stavove o ustavnim i izbornim reformama, da preporuče konkretna rješenja za eliminaciju diskriminatornih odredbi Ustava BiH i za unapređenje Izbornog zakona.

Ovaj proces se zasniva na dva kruga slučajnog odabira građana kao reprezentativnog uzorka stanovništva zemlje. Tokom pripremne faze procesa, koja je završena u augustu ove godine, obavljen je prvi krug. Pismo koje su potpisali ambasadori EU, SAD-a i Misije OSCE-a u BiH, upućeno je na 4.000 nasumično odabranih domaćinstava, pozivajući građane da iskažu svoj interes za učešće u Skupštini građana BiH registracijom putem web stranice www.skupstinagradjana.ba.

Drugi krug nasumičnog odabira građana će se održati u četvrtak, 4. novembra 2021. godine u Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici (Kemala Kapetanovića 17), mjestu koje je prilagođeno mjerama Covid-19. Među onima koji su se prijavili za učešće u Skupštini građana BiH, konačna grupa od ukupno 57 članova Skupštine će biti nasumično odabrana uz pomoć kompjuterskog softvera i ždrijebanja.

Prije početka događaja, u 11.00 sati, bit će upriličene izjave za medije ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona i zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Dmitrija Iordanidija.

Sami događaj će početi u 11.30 sati, a bit će otvoren za javnost (uživo prijenos) i medije putem Facebook stranice EU u BiH, Facebook stranice događaja kao​ i Zoom platforme na linku: VIDEO ID: 820 3287 7441; Passcode: Skupstina1).