Fokus.ba saznaje

Novi dokumenti dovode u pitanje ulogu Vlade FBiH u nabavci respiratora (FOTO)

respiratori
Afera teška 10,5 miliona KM počela je u jeku pandemije 2020. godine

Posljednji dokument koji je iz Vlade FBiH otišao u Komisiju za sigurnost otvara brojna druga pitanja. Ključno je ono, je li Vlada FBiH sve znala, a potom proteklih dana pokušala skinuti odgovornost sa sebe

Gotovo svakodnevno afera “respiratori” dobija novi nastavak. Prema zvaničnim dokumentima koje je danas iz Vlade FBiH dostavio premijer Fadil Novalić Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a do kojih je došao i Fokus, nazire se nova dimenzija ovog slučaja.

Autor: S. Degirmendžić

Novalić je, naime, dostavio Komisiji dva dokumenta, odnosno informacije Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta, te one koje je provodilo od 23. marta do 3. aprila.

Ono što se jasno iščitava iz informacije Federalnog štaba Civilne zaštite na 17 stranica, koja se odnosi na period do 3. aprila, a koju je Vlada FBiH razmatrala na sjednici 9. aprila, jeste to da u njoj stoji rečenica:

“Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora.“

Izjave kontradiktorne činjenicama

U tekstu na ostalih 16 stranica ni jednom se više ne spominju respiratori niti pojedinosti o tome ko učestvuje u nabavci ovih za životno ugožene pacijente od koronavirusa itekako značajnih medicinskih aparata. Ne navodi se ni njihova cijena, ali u svojoj informaciji Federalni štab Civilne zaštite poziva se na odluke Vlade FBiH o sredstvima koja su odobrena kako tom štabu tako i Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Sve ovo implicira da je Vlada FBiH znala da je u toku nabavka 100 respiratora i da je zaključen ugovor o njihovoj nabavci.

Naravno, ukoliko se pokaže da je ovaj dokument vjerodostojan i da nije u međuvremenu “friziran” jer je u javnim istupima do sada nekoliko ministara kazalo da nisu znali za nabavku respiratora, a sada se pojavljuje pisana informacija Federalnog štaba Civilne zaštite u kojoj se spominje da je “zaključen ugovor o nabavci 100 respiratora”.

Iako je informacija sačinjena na memorandumu Federalnog štaba Civilne zaštite, evidentno je da je na kraju dokumenta naveden samo datum 3. april, bez ičijeg potpisa. Indikativno je i da ovaj dokument počinje hronološki s aktivnostima od 23. marta, ali se odjednom datumi u kojima su donošene odluke o odobravanju sredstava Federalnom štabu i Federalnoj upravi Civilne zaštite pojavljuju na početku informacije, da bi ona bila nastavljena opisom događaja i aktivnosti od sredine do kraja marta.

Zanimljivo je da je informacija iz FŠCZ Vladi FBiH poslana 3. aprila, samo dan nakon što je, a što se i navodi u dokumentu, Vlada FBiH na hitnoj, telefonskoj sjednici, znači 2. aprila, razmatrala Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu Federalnoj upravi civilne zaštite i Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Federalnom štabu Civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije.

Na jednoj sjednici odobreno skoro 12 miliona

Interesantno je da saopćenje s ove sjednice nije moguće naći na stranici Vlade FBiH, za razliku od saopćenja s drugih sjednica koja su dostupna javnosti.

No, iz informacije Federalne uprave Civilne zaštite, danas proslijeđene parlamentarnoj Komisiji za sigurnost, vidljivo je da je u okviru ove dvije tačke dnevnog reda Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost Federalnom štabu Civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini, u ukupnom iznosu do sedam miliona maraka.

Na istoj sjednici, 2. aprila, Vlada je donijela odluku da se odobrava izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnoj upravi Civilne zaštite u iznosu od oko 4,9 miliona maraka.

U oba slučaja, a prema navodima iz informacije, novac se odobrava u svrhu nabavke sredstava i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom (COVID 19) na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Interesantno je i da Federalni štab Civilne zaštite dostavlja Vladi FBiH u toj informaciji tabelu s datumima održavanja svojih sjednica koje završavaju zaključno s 1. aprilom za taj izvještajni period, a istovremeno navode informaciju o aktivnostima Vlade FBiH kada su odobreni milioni maraka, i to na sjednici 2. aprila, te već u svom izvještaju, zaključno s 3. aprilom, Federalni štab Civilne zaštite navodi da je potpisan ugovor o kupovini 100 respiratora, i to na dan kada oni šalju svoju informaciju Vladi FBiH, ne navodeći je li Štab zasjedao nakon 1. aprila, odnosno nakon odobrenih miliona maraka i Štabu i Upravi Civilne zaštite.

Brojne nejasnoće

Pri tome svakako se ne smije zaboraviti izjava federalne ministrice finansija i komandantice Federalnog štaba Civilne zaštite Jelke Milićević od 27. aprila, na dan kada je Fokus otkrio aferu, u kojoj je ona za naš portal kazala “da izgleda niko ništa ne zna o nabavci respiratora i da sve treba istražiti”.

Treba podsjetiti i na izjavu Fadila Novalića, premijera FBiH, koji je pri dočeku respiratora 25. aprila kazao da ih je nabavila Vlada FBiH, potom je kazao da ih je nabavila Federalna uprava Civilne zaštite na čelu s Fahrudinom Solakom, a prethodnih dana u javnim izjavama priznao je da je vidio ponudu firme “FH Srebrena malina” u svom uredu, te da je ona, kako je kazao, kao i mnoge druge, proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Prema ovom posljednjem dokumentu koji je Novalić poslao Komisiji za sigurnost Parlamenta FBiH, sada je Vlada FBiH znala da je potpisan ugovor o nabavci 100 respiratora.

Odgovor je li to tako mogao bi se kriti u detaljima sa sjednice Vlade FBiH 3. aprila, na čijem je dnevnom redu, a kako je i objavljeno na stranici Vlade FBiH, bio između ostalog i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Zaključak Federalnog štaba Civilne zaštite.

Iako je saopćenje za javnost s ove sjednice dostupno na stranici Vlade, u njemu se ni jednom riječju ne spominje o kakvom je zaključku riječ i da li je usvojen.

Slična situacija dešava se i nakon sjednice Vlade FBiH, 9. aprila, kada je razmatrana Informacija Federalnog štaba Civilne zaštite koju je Novalić danas proslijedio Komisiji za sigurnost.

U saopćenju objavljenom tog dana u vezi s ovom informacijom navodi se:

“Federalni štab Civilne zaštite upoznao je članove Vlade FBiH o aktivnostima koje poduzima s ciljem suzbijanja i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa (COVID-19) u FBiH do 3. 4. 2020. godine. Informacija obuhvata analizu stanja na području Federacije BiH, te aktivnosti koje su poduzete s ciljem suzbijanja i stavljanja pod kontrolu pandemije.”

Ponovo ni riječi o ugovoru, odluci, cijeni i nabavci 100 respiratora, kao ni da li je o tome obavljena rasprava.

Kako saznaje Fokus, Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tražila je od Vlade FBiH i zapisnik sa sjednice na kojoj je raspravljano o informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite, ali taj materijal Vlada im nije dostavila.

Inače, Tužilaštvo BiH u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu još radi na ovom predmetu. Izuzev konkretne informacije da je obavljeno vještačenje 80 respiratora nabavljenih iz Kine i da oni nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, odnosno za liječenje teško oboljelih od koronavirusa, zvaničnih detalja o istrazi iz ovih institucija za sada nema.

S druge strane, posljednji dokument koji je iz Vlade FBiH otišao u Komisiju za sigurnost otvara brojna druga pitanja. Ključno je ono da li je Vlada FBiH sve znala, a potom proteklih dana pokušala skinuti odgovornost sa sebe.

Jedino što je u cijeloj priči jasno od samog početka jeste to da je 10,5 miliona KM poreskih obveznika potrošeno na sumnjiv i čudan način, i to na respiratore za koje je vještačenje pokazalo da su beskorisni.