BiH

Ernest Imamović

Novi gradonačelnik najavio reviziju dokumentacije o izgradnji obaloutvrde u Goraždu

19/01/2021

On je na taj način odgovorio na dopis neformalne grupe građana "Spasimo Drinu" u kojem su zatražili podršku u borbi građana protiv "netransparentne i nelegalne" gradnje te obaloutvrde

Novoizabrani gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da će zadužiti nadležne službe da mu se dostavi cjelokupna dokumentacija o svim aktivnostima koje su urađene na izgradnji obaloutvrde te da će izvršiti revizija dokumentacije u tom slučaju.

On je na taj način odgovorio na dopis neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” u kojem su zatražili podršku u borbi građana protiv “netransparentne i nelegalne” gradnje te obaloutvrde.

U saopćenju neformalne grupe navodi se da su gradonačelnika podsjetili na višemjesečnu borbu građana protiv netransparentne i nelegalne izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu.

Također, napominju da je odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja poništena urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u Goraždu, jer općina Goražde putem svoje službe nije bila nadležna za izdavanje tih rješenja.

Saglasnost za izvođenje radova moglo je izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave, podsjećaju u saopćenju.

Na planiranju i gradnji obaloutvrde počelo se raditi nakon poplava koje su se dogodile u decembru 2010. godine koje su uzrokovane nekontroliranim ispuštanjem vode is hidroelektrane “Piva” Mratinje.

Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprili 2019. godine, a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM.

Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a gradske vlasti su ignorirale nezadovoljstvo građana, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.