Makoto Ito

Novi japanski ambasador u BiH: Zadivljen sam

Makoto Ito (1)

Naglasio je da ima radno iskustvo u balkanskim državama, ali da je ovo njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini

U Sarajevo je došao novi ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito. Tim povodom se obratio bh. javnosti te se osvrnuo na svoj dosadašnji diplomatski rad.

“Moje prethodno iskustvo u diplomatiji uključuje namještenja u istočnoj i južnoj Evropi, sjevernoj i Latinskoj Americi te nekoliko pozicija u glavnom uredu Ministarstva vanjskih poslova u Japanu. Prije mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, vršio sam ulogu ambasadora Japana u Tirani u Albaniji”, ukazao je Ito u svom obraćanju preko Facebooka.

Naglasio je da ima radno iskustvo u balkanskim državama, ali da je ovo njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini čija priroda ga se dojmila.

“Došao sam na početku zime kada vrijeme postaje sve hladnije, ali svejedno sam ostao zadivljen ovom bogatom historijom s prekrasnim provincijalnim gradovima i bujnom prirodom”, istakao je.

Najavio je nastavak razvijanja odnosa dvije zemlje.

“Kao ambasador u Bosni i Hercegovini trudit ću se, zajedno s ostalim osobljem u Ambasadi, da i dalje razvijamo uzajamno povjerenje i prijateljske odnose između naših dviju zemalja. Zamolio bih za vašu saradnju i toplu podršku u omogućavanju više razmjena među ljudima Japana i ljudima Bosne i Hercegovine koji vrednuju svoju historiju i tradiciju”, poručio je novi japanski ambasador Makoto Ito.

On je na ovoj funkciji naslijedio Hideyukija Sakamota.