Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bolji uslovi

Novi kamp Lipa moći će primiti do 2.000 migranata i izbjeglica

kamp lipa – FTV

– Uvjeti su prije bili loši, ali sada smo dobro. Imamo dovoljno hrane, ali se nadamo u novom kampu da će biti još – priča Musrasem, migrant iz Pakistana

Oko 3.000 migranata boravi u Unsko-sanskom kantonu, a oko 500 njih je u Privremenom prihvatnom centru Lipa.

Početkom godine upravljanje kampom preuzela je Služba za poslove sa strancima, od kada se intenzivno radilo na stvaranju boljih uvjeta. Korisnici sada imaju toalet, hranu, ljekarski nadzor i prostor za društvene aktivnosti, javlja FTV.

– Uvjeti su prije bili loši, ali sada smo dobro. Imamo dovoljno hrane, ali se nadamo u novom kampu da će biti još – priča Musrasem, migrant iz Pakistana.

– Mi smo izbjeglice, znate sad i sami situaciju u Afganistanu, strašno je. Došao sam jer želimo dobar život – dodaje Abdulah, migrant iz Afganistana.

U jučerašnjoj akciji čišćenja kampa učestvovali su i korisnici. Najaktivniji su dobili i simbolične nagrade.

– Podijelili smo ljude u više ekipa. Pobjednik je ko sakupi najviše otpada. Komrad nam također pomaže, a i korisnici kampa su sretni jer čiste prostor u kojem borave. Planiramo ove akcije organizirati svake sedmice – navodi predstavnica IPSIA Elenora Kosta.

U novom kampu planiran je smještaj do 2.000 migranata i izbjeglica među kojima su i porodice s djecom za koje je planiran poseban dio.

– Svi učesnici u ovom procesu su odradili svoj dio posla: od Grada, Kantona, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za strance, međunarodne organizacije, Evropska komisija. Kamp Lipa je zvanično spreman. Ono što nedostaje je električna energija i Kamp Lipa može zaživjeti – poručuje Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Osim struje, sve je spremno za prijem korisnika koji se nadaju da će useliti prije prvih jesenjih kiša.