teksas

Američki Vrhovni sud obustavio pogubljenje zbog osuđenikove posljednje želje

John Henry Ramirez

Ovaj slučaj je uslijedio usred sve veće kontroverze oko primjene smrtne kazne u SAD-u

Vrhovni sud SAD-a obustavio je pogubljenje zatvorenika iz Teksasa Johna Henryja Ramireza, koji je tražio da ga njegov pastor drži za ruku tokom egzekucije.

Ramirez je tvrdio da je politika Teksasa da ne dozvoljava duhovnim savjetnicima da dodiruju zatvorenike tokom pogubljenja prekršila njegovo pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Zvaničnici zatvora rekli su da je to pravilo na snazi ​​”iz sigurnosnih razloga”, podsjeća BBC.

Ovaj slučaj je uslijedio usred sve veće kontroverze oko primjene smrtne kazne u SAD-u.

Ramirez (37) nožem je izbo muškarca 29 puta u pljački od koje je profitirao 1,25 dolara.

Nakon ubistva, Ramirez je pobjegao u Meksiko i bio u bijegu tri godine prije nego što je uhvaćen blizu granice i osuđen na smrt.

Ramirez je prethodno dobio dva odlaganja izvršenja pogubljenja – jednom u 2017. godine kada je tražio novog advokata, a 2020. zbog pandemije Covid-19.

Ranije ove sedmice, međutim, savezni sudija odbacio je Ramirezov zahtjev za još jednu odgodu zbog vjerskih razloga, rekavši da država ima “snažan interes za održavanje urednog, sigurnog i efikasnog procesa”.

Sudija je rekao da je Texas udovoljio Ramirezovim vjerskim osjećajima dopuštajući pastoru da uđe u sobu.

U augustu je Ramirez također podnio saveznu tužbu protiv zatvorskih službenika u Teksasu kako bi svom pastoru, Danu Moore, pružio ruke u vrijeme smrti. Zahtjev je prethodno odbijen.

U njegovoj tužbi se navodi da je odbijanje Teksasa da dopusti Mooreu da ga dodirne prekršilo Ramirezova vjerska prava u vrijeme u kojem “većina kršćana vjeruje da će se ili popeti na nebo ili sići u pakao”.

Teksas je 2019. godine zabranio svim vjerskim kapelanima da prisustvuju pogubljenjima, nakon što je u presudi Vrhovnog suda navedeno da država mora uvažiti zahtjev osuđenog zatvorenika za budističkog monaha.

Većina Amerikanaca i dalje je za smrtnu kaznu, iako su mnogi izrazili rezerve prema njenoj primjeni.

Anketa istraživačkog centra Pew objavljena u junu pokazala je da je 60 posto odraslih osoba u SAD-u naklonjeno smrtnoj kazni, iako gotovo 80 posto vjeruje da postoji izvjestan rizik da se nedužna osoba pogubi.

Pet osoba je do sada pogubljeno u SAD-u 2021. godine. U 2020. godini, 17 je pogubljeno, u odnosu na 22 u 2019.

Do danas su smrtnu kaznu 23 države ukinule. Administracija predsjednika Joea Bidena naredila je moratorij na federalna pogubljenja ranije ove godine.