Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi kredit EBRD-a: 110 miliona KM za novu dionicu Koridora Vc

kredit za novu dionicu koridora vc
FOTO: Fena

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide je kazao da je EU osigurala više od 150 miliona eura bespovratnih sredstava, u grantovima, za podršku za izgradnju ove vrlo važne dionice, s tim što će se formalno potisivanje ovog ugovora desiti već naredne godine

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naesl, potpisali su danas Sporazum o kreditu EBRD-a u iznosu od 110 miliona eura za izgradnju autoputa Koridor Vc na dionici Mostar sjever – Mostar jug.

Ministar Amidžić je nakon potpisivanja izjavio da se radi o vrlo značajnom projektu – 15 kilometara auto-puta i dvije petlje između petlji Mostar jug – Mostar sjever. Ukupna vrijednost je 110 miliona eura.

Napomenuo je da je kredit na 15 godina, s grace periodom od četiri godine.

Projekti o kojima je danas razgovarano biti na dobrobit svim ljudima koji žive u BiH

Po njegovim riječima, to je projekt koji je je bitan za sve ljude koji žive u BiH.

– Danas, kada završavamo ovaj jedan projekt, otpočeli smo razgovore i počinjemo sa jednim drugim značajnim projektom. Pričali smo o finansiranju dijela magistralnog puta od Foče do Huma. Očekivana vrijednost projekta je oko 100 miliona eura, gdje bi grantovska sredstva bila nekih 40 miliona eura. Dužina te dionice je 19,5 kilometara i smatramo izuzetno bitnim i taj projekt u smislu infrastrukturu – kazao je Amidžić.

Dodao je da će projekti o kojima je danas razgovarano biti na dobrobit svim ljudima koji žive u BiH.

Direktorica EBRD-a za infrastrukturu Suzan Gorenson (Susan Goeransson) je izrazila zadovoljstvo zbog potisivanja ugovora o finansiranju ključne mostarske dionice, “od koje će se danas raspolagati sa prvom polovinom tranše”.

– U pitanju je Koridor Vc. Konkretno, projekt je u vrijednosti od 220 miliona. Dakle, danas je prva polovina na raspolaganju. Također će se raditi na konstrukciji nove dionice Koridora Vc u Federaciji BiH između Mostara sjever i Mostara jug – navela je Gorenson.

Također, dodala je ona, projekt će se finansirati sa 150 miliona eura granta iz investicionog okvira za zapadni Balkan i također od lokalnih banaka koje su već odabrane putem otvorenog javnog tendera, koje je Banka podržala.

Pojasnila je da se projekt sastoji od petlje Mostar sjever, Mostar jug petlje i oko 15 kilometara duge dionice kolovoza sa dvije trake između.

– Projekt će poboljšati putnu infrastrukturu, službe u blizini grada Mostara, povezat će gradske ulice, umanjiti troškove prevoza. Također, umanjit će zagađivanje zraka u gradu i doprinijeti značajno sigurnosti na putu – navela je Gorenson.

Više od jedne milijarde eura od EBRD-a

Podsjetila je da je EBRD započeo finansiranje ovog koridora u 2008. godini. Od tada, Banka je finansirala više od jedne milijarde eura.

Navela je da su također imali ključnu ulogu u mobilisanju investicijskog okvira zapadnog Balkana kroz EU, koji je više od 800 miliona, kao i EIB koji je također finansirao jednu milijardu za ovaj ključni autoput.

Po njenim riječima, Koridor Vc je dio internacionalne mreže puteva, povezuje Budimpeštu sa Jadranskim morem na jugu. Navela je da je njegova ukupna dužina oko 300 kilometara i on je ključan za transportnu infrastrukturu u BiH.

Napomenula je da je mnogo projekata urađeno u posljednjih 15 godina, od 25 do 30 projekata svake godine.

– Ovaj se prilično dugo radi i hvala svima koji su učestvovali na izgradnji ovog puta i na ovom projektu – kazala je Gorenson.

EU osigurala više od 150 miliona eura bespovratnih sredstava

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide je kazao da je EU osigurala više od 150 miliona eura bespovratnih sredstava, u grantovima, za podršku za izgradnju ove vrlo važne dionice, s tim što će se formalno potisivanje ovog ugovora desiti već naredne godine.

– Ne možemo dovoljno naglasiti kolika je važnost Koridora Vc kao jedne od ključnih transportnih arterija, ključne trgovinske poveznice BiH sa njenim zemljama susjedima i sa širom putnom mrežom, odnosno mrežama autoputeva u ostatku Evrope – naveo je on.

Istaknuo je da su dobrobiti za lokalno stanovništvo brojne, od smanjenja vremena koje je potrebno za putovanje, unapređenja putne sigurnosti do kraćeg prolaska kroz Mostar.

Napomenuo je da je EU ukupno do sada za izgradnju Koridora Vc osigurala više od 870 miliona eura bespovratne podrške.