Novi nameti poslodavcima: “Po radniku moramo izdvojiti dodatnih 120 KM”

radnik – cigareta

Privrednici odavno upozoravaju kako su porezi i razni nameti prešli svaku mjeru i ozbiljno ugrožavaju poslovanje bh. firmi. Velika prašina digla se oko posljednje odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se oporezuje topli obrok i regres. Jedini rezultat argumentiranog protivljenja takvoj namjeri je ta, što je Vlada odgodila do oktobra, odnosno nakon izbora, primjenu Zakona o porezu na dohodak. U raspravama između Vlade, sindikata i poslodavaca jedino je jasno da ponovno najviše gube – radnici, piše RSE.

GS Tvornica mašina Travnik (TMT) zapošljava oko 250 radnika. U posljednjih deset godina, u prosjeku su godišnje primali novih 20. Za svakog radnika, prema izmjenama pravilnika, ova tvornica će morati izdvajati dodatnih 120 maraka mjesečno.

Direktorica Tvornice Snježana Kopruner ne vjeruje da će njihovi kupci imati razumijevanja za povećanje nameta.

“Cijene po kojima radimo su fiksne. To smanjuje našu dobit koja ionako nije velika, kreće se od pet do sedam posto maksimum i to kad je dobra godina. Kao i većina firmi mi sad možemo ići jedino na to da smanjimo investicije i da smanjimo plaće našim radnicima”, navodi Kopruner.

Izmjene predviđaju oporezivanje toplog obroka većeg od 8,5 maraka dnevno i regresa iznad 400 maraka.

Novi nameti opterećuju poslodavce, a najviše će ispaštati radnici, predviđa ekonomist Zoran Pavlović.

“Najvjerovatnije će se desiti ono što je najmanje poželjno, a to je da će teret nositi radnici. Jer ostati bez posla danas je toliko teška situacija da će radnik prihvatiti gotovo svaku izmjenu jer će poslodavac reći ‘to nije do mene, to je uradila Vlada’. A kada pogledate danas građane u BiH, vidite da postoje samo dvije nacije – zaposleni i nezaposleni”, ističe Pavlović.

Preko 50 renomiranih kompanija okupljenih u Vijeću stranih investitora u Bosni i Hercegovini, koje su u zemlju dosad uložile milione, mogle bi za svoje poslove odabrati neku drugu zemlju gdje se ulaganja potiču, kaže Valentin Ilevski iz Vijeća.

“Mi se slažemo sa novom Ekonomskom agendom, ali ona mora ići u paketu. Dakle, ako želite oporezivate neke stvari, s druge strane morate dati neke redukcije na doprinose. Tako da ste konkurentniji. Ja sam siguran da će ovo utjecati na strane investicije”, ističe Ilevski.

Samo u maju tvornicu GS TMT napustilo je deset varioca. U zemljama Evrope rade po boljim uvjetima i imaju veće plaće.

Snježana Kopruner upozorava da se u BiH konstantno potiče odlazak radne snage, posebno mladih ljudi.

“Sad, po ovome, umjesto da povećavamo, mi bismo im trebali smanjivati plaću, i time podržati odliv tih zaposlenika i radnika koji su stvarno izuzetni, izvrsni i jako dobri. Bez tako vrijednih radnika mi sigurno ne bismo postigli rezultate kakve smo postizali”, zaključuje Kopruner.

Umjesto posla mladima, olakšica poslodavacima i otvaranja radnih mjesta, rasterećuju se državni službenici.

Naknada za smještaj i odvojeni život ranije nije bila oporezivana premijeru, zamjenicima i ministrima. Izmjene pravilnika isto omogućuju i njihovim savjetnicima.