Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi penzioneri povećavaju deficit Zavoda za 6 miliona KM

Fadil novalic

Deficit Zavoda PIO Federacije Bosne i Hercegovine u idućim bi mjesecima mogao biti povećan za dodatnih šest miliona konvertibilnih maraka.

“Prošle godine potpisali smo sporazum s penzionerima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme PIO sistema. Međutim, krajem decembra zabilježili smo povećanje od 15.000 novih penzionera. Raniji odlazak u penziju omogućio je postojeći zakon”, kazao je Novalić, prenosi Večernji list.

Dodaje kako je u skladu s tim priljevom došlo do kašnjenja isplata penzija u januaru i februaru, ali da se već od marta situacija stabilizira.

“Moram naglasiti kako ćemo užurbano nastaviti sa zapošljavanjem i investicijama jer će novo povećanje broja penzionera iz decembra 2015. godine kreirati novi deficit PIO u iznosu od šest miliona KM mjesečno”, rekao je premijer Novalić.

Podsjetimo, iz Federalnog zavoda PIO nedavno su izjavili kako je deficit ovog Zavoda prešao 150 miliona konvertibilnih maraka. Trenutno je za isplatu penzija mjesečno potrebno oko 157 miliona konvertibilnih maraka. Iz ovih podataka vidljivo je kako Zavod PIO Federacije BiH prvog dana isplate penzija raspolaže sa svega sedam miliona konvertibilnih maraka prikupljenih u prethodnom mjesecu te da se sve ostale penzije isplaćuju iz tekućih priljeva.
Očekivani deficit u visini od šest miliona konvertibilnih maraka značio bi da bi se penzije u potpunosti isplaćivale iz tekućih priljeva. Ovakav scenarij značio bi isplatu penzija tokom cijelog mjeseca, što bi dodatno pogoršalo situaciju.

Podsjetimo, Vlada FBiH predvidjela je zaduženje ovoga Zavoda, s obzirom na to da je od Upravnog odbora krajem prošle godine zatraženo da se iz statuta briše odluku koja se odnosi na nemogućnost zaduživanja, što su članovi ovoga tijela i napravili, te time stvorili pretpostavku za podizanje kredita.

Na ovaj će se način vjerovatno privremeno pokušati riješiti problem isplate penzija, međutim, dugoročno će Zavod PIO upasti u dodatne finansijske probleme.