Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekuje se rasterećenje

Novi pravilnik o zdravstvenim uslugama u KS: Ubuduće bez dugih lista čekanja

dom zdravlja pacijenti

Iz resornog ministarstva KS pozvali su pacijente koji budu obavljali zdravstvene usluge na ovaj način, i u skladu sa Pravilnikom, da insistiraju da im se napiše datum zakazanog pregleda na uputnicu, kako bi se pratio rok od 30 dana

U Kantonu Sarajevo trebalo bi doći do određenih pozitivnih pomaka kada je zdravstvo pitanju, bar u korist građana. Novim pravilnikom o zdravstvenim uslugama u Kantonu Sarajevo zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu ordinaciju, i uraditi pregled koji je potrebno obaviti, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u roku od 30 dana. Pravilnik se odnosi na različite preglede, među kojima su CT pregledi i magnetna rezonanca, javlja BHRT.

Mnogi građani upoznati su sa novim pravilnikom o zdravstvenim uslugama. Nadaju se boljoj zdravstvenoj usluzi i bržem obavljanju pregleda.

U Domovima zdravlja Kantona Sarajevo očekuju rasterećenje.

“Znači, to bi nama, u konačnici, ipak trebalo značiti brža usluga pacijentima za cijeli kanton i rasterećenje u smislu sistema”, kaže glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

Važno je da je već počela integracija javnog i privatnog sektora jer prioritet su pacijenti i zdravstveni sistem, ističu u Udruženju privatnog sektora.

“Prioritet je dobit, kao prvo pacijenata, a i dobit zdravstvenog sistema, neovisno da li je on u javnom ili privatnom sektoru. Integracija u svim sektorima mora biti maksimalno otvorena prema pacijentima”, smatra predsjednik Udruženja privatnog sektora Mirsad Đugum.

Na sastanku koji je održan u petak u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo sa predstavnicima privatnog zdravstvenog sektora u kantonu dogovoreno je da se što prije iznađe rješenje koje će omogućiti da pacijenti dobiju besplatnu uslugu u ustanovama, a da Zavod zdravstvenog osiguranja troškove refundira direktno prema ustanovi koja je obavila pregled.

“S obzirom da naši građani izdvajaju enormna sredstva, za naše uslove, za liječenje, a ne mogu da ostvare ta prava, ovim pravilnikom će moći da obave tu dijagnostičku proceduru u nekoj od drugih zdravstvenih ustanova, bilo da je ona javno-zdravstvena ili privatno-zdravstvena, s time što će se njihovo plaćanje te usluge refundirati od strane Zavoda, kako piše u pravilniku, u roku od 30 dana, prema referentnim federalnim cijenama”, rekao je ministar zdravstva KS Haris Vranić. (5. 9. 2022)

Iz resornog ministarstva KS pozvali su pacijente koji budu obavljali zdravstvene usluge na ovaj način, i u skladu sa Pravilnikom, da insistiraju da im se napiše datum zakazanog pregleda na uputnicu, kako bi se pratio rok od 30 dana, jer će to biti jedini dokaz za obavljanje i refundiranje troškova tog pregleda, tamo gdje su odabrali.