Crna hronika

okružni sud u banjoj luci

Ubio komšiju i njegovo tijelo bacio u bunar, osuđen je na 11 godina zatvora

19/09/2022
Foto: Avaz/Društvene mreže

Presuda je izručena u ponovljenom suđenju. Vajukić je ranije bio osuđen na deset godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom

Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša u Okružnom sudu u Bajoj Luci osuđen je na 11 godina zatvor azbog ubistva Gojka Veselića (76) u selu Koljani kod Laktaša.

Presuda je izručena u ponovljenom suđenju. Vajukić je ranije bio osuđen na deset godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom, javlja Srpskainfo.

Prilikom izricanja presude sud je promijenio kvalifikaciju pa ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, kako je bio optužen.

Tu presudu je zatim ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je slučaj vraćen na novo suđenje.

Nakon toga je izmjenjena optužnica i na teret mu je stavljeno teško ubistvo “na svirep način”, umjesto “na svirep i podmukao način”.

Prema presudi zločin se dogodio 24. januara prošle godine u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.

Bogdan Vajukić (Foto: Društvene mreže)

U presudi se navodi da je Vajukić bio pijan i imao oko 2.4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću Veselića, tog dana između 18.30 i 19.30 časova.

On je poslije svađe napao starca i pretukao ga.

– Više puta ga je udario pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti – navodi se u presudi.

Dalje se precizira da je Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu.

Kćerka Dijana Petković koja je u suzama dočekala presudu rekla je da je zadovoljna što je prekvilifikovano u ubistvo.

– Visina kazne mi nije bitna, žao mi ti mladosti što je učinila i bola koja je nanesena mojoj porodici. Nadam se da će kazna imati uticaja da ne ponovi krivični sjeli. Međutim, strah me da me doživi još neko tu sudbinu – rekla je

Što se tiče imovinskog zahtjeva ne očekujemo ništa, jer nema novca koji bi to nadoknadio.

Poručila je da njemu želim da mu bog oprosti.

Sudija Blagoja Dragosavljević je rekao da je Vajukić obavezan i na psihosocijalni tretman u trajanju od dvije godine.

– Nakon što je poništena prvostepena presuda sud je ponovo cijenio sve dokaze i da je ubistvo počinio sa eventualnim umišljajem – rekao je Dragosavljević.

On je dodao da sudsko vijeće smatra da će kazna postići svrhu kažnjavanja.

Sumnja se da je Vajukić prije ubistva Veselića istu veče pokušao da opljačka susjednu kuću bake Danice. On je tom prilikome razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši vlasnicu kako zovu policiju. Zbog pokušaja te provale Vajukić je te noći kasnije uhapšen, a policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu.

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva ćerka, inače inspektorka MUP Republike Srspske Dijana Petković, prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić je mjesec nakon izricanja ranije prvostepene presude, osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog drugog krivičnog djela.

Prema ovoj presudi on je oteo, pretukao i opljačkao Srboljuba Ćućuna i oštetio njegovo vozilo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.