Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Novi pritisak na Istražnu komisiju: Klub SDA traži da već sada podnese izvještaj o radu?!

adil osmanovic (1)

Zašto se sada traži izvještaj ako je u programu rada utvrđeno da je to juni 2021.? Arnaut: SDA se pridružila HDZ-u i SNSD-u

Adil Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kako saznaje Fokus.ba, u ime ovog kluba podnio je danas inicijativu da ovaj dom donese zaključak kojim se od Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH u roku od 10 dana od usvajanja zaključka dostavi izvještaj o radu.

Piše: A. DUČIĆ

Osmanović u ovoj inicijativi nije obrazložio razloge zbog čega od Privremene istražne komisije koja je počela s radom 26. maja prošle godine Klub SDA traži izvještaj o radu.
Treba, naime, naglasiti da u Programu rada ove komisije, koji je objavljen na stranici Parlamenta BiH, stoji da će “Privremena istražna komisija analizu iskaza i dokumentacije, te izradu iznad navedenih akata, okončati najkasnije do juna 2021. godine”. Dakle, rok do kada ova komisija treba podnijeti izvještaj uveliko je utvrđen, zbog čega je za sada nejasno zašto se žuri sa zahtjevom o izvještaju o radu.

Treba naglasiti da je rad Privremene istražne komisije s predsjedavajućim Damirom Arnautom (Naša stranka) na čelu izazvao veliku pažnju javnosti te je pohvaljen od niza međunarodnih organizacija u BiH, a među njima su Američka ambasada, OSCE, Delegacija EU u BiH, Britanska ambasada i drugi. Također, potvrdu o ispravnosti djelovanja dobila je i u Američkom kongresu.

U svom dosadašnjem radu ova istražna komisija čije su sjednice propraćene s velikom medijskom pažnjom saslušala je čitav niz ključnih pravosudnih zvaničnika u našoj državi, a među njima i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, nedavno imenovanu predsjednicu VSTV-a Sanelu Gorušanović Butigan.

Dva ključna zvaničnika kada je riječ o segmentima pravosuđa i pravde, sada već bivši čelnik VSTV-a Milan Tegeltija i aktuelni ministar pravde BiH Josip Grubeša odbili su saradnju. Inače, ova komisija je zbog loših rezultata rada zatražila i smjenu Grubeše.

Predsjedavajućeg Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damira Arnauta upitali smo za komentar na spomenutu inicijativu Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

-Istražna komisija se svojim Planom rada obavezala izraditi Izvještaj do juna, a SDA se ovim zahtjevom da rad okončamo za deset danas otvoreno pridružila HDZ-u i SNSD-u u opstruiranju naših napora. Očito je proradila nervoza zbog rezultata koje smo ostvarili: 24 održane sjednice, desetine saslušanih svjedoka, brojne prijave i otkrivene nezakonitosti. Da ne govorim o bliskoj saradnji sa Ambasadom SAD-a, Misijom OSCE-a, drugim zapadnim misijama, te pogotovom Kongresom SAD-a. Nakon jučerašnjih katastrofalnih političkih imenovanja u navodno “nezavisna” policijska tijela, ne sumnjam da će Bakir, Dodik i Čović ishoditi ovaj Zaključak i mi ćemo im taj preliminarni Izvještaj i dostaviti. Ali ćemo i nastaviti raditi. Tu nas ne mogu spriječiti osim da nas raspuste. Bakirov propust, međutim, je što se kasno pridružio Dodiku i Čoviću – procedure su takve da dok nas raspuste mi ćemo imati konačni Izvještaj – izjavio je Arnaut za Fokus.ba.