Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

egipat

Novi problemi za bh. građane evakuirane iz Gaze: “Moraju izaći u roku od 72 sata”

rafah prelaz
FOTO: Gehad Hamdy/DPA/Pixsell

Nada se da će uspjeti organizirati prijevoz građana u domovinu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić kazao je Feni da su građani BiH koji su iz Gaze već evakuirani i smješteni u hotel u Kairu dobro i zbrinuti su, ali moraju izaći iz Egipta u roku od 72 sata.

– Evakuirani građani BiH su smješteni u hotelu i dobro im je. Međutim, oni neće moći dugo ostati zbog toga što egipatske vlasti insistiraju da moraju napustiti Egipat u roku od 72 sata. Mi se moramo pobrinuti da to obavimo, odnosno, da organizujemo njihov odlazak iz Egipta – kazao je za Fenu ambasador Subašić.

Nada se da će uspjeti organizirati prijevoz građana u domovinu.

Pojasnio je da je vlast u Egiptu vrlo korektna i principijelna, jer, kako kaže, nismo mi jedini, već i druge države su uključene u proces evakuacije.

– Također, mi imamo šest osoba koje iz nekih razloga nisu uspjele doći na prijelazu Rafah. Mi se trudimo da i oni pređu granicu Gaze i da budu na sigurnom – naveo je Subašić.

S obzirom na to da je lično prihvatio prvu grupu građana na graničnom prijelazu Rafah, kaže da je to vrlo zahtjevan posao, ali ima obećanje da će i šest ostalih bh. građana biti evakuirano.