Mostar

Novi protest ispred deponije otpada Uborak

protest uborak AA (1)

Na kraju će njihova tužba ostati i mi ćemo već sutra imati prvo ročište”, izjavio je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur

Nezadovoljni jučerašnjim odlukama Gradskog vijeća Mostara koje su se odnosile na deponiju Uborak, aktivisti Udruženja “Jer nas se tiče” i građani koji naseljavaju sjeverni dio Mostara, ponovo su mirno protestvovali ispred deponije, javlja Anadolu Agency.

Gradsko vijeće Mostara jučer je ovlastilo gradonačelnika Marija Kordića da pokuša postići sporazum sa ovim udruženjem, a što bi na koncu rezultiralo povlačenjem tužbe Grada prema Udruženju, podnesene zbog navodnih gubitaka koje je Grad Mostar imao uslijed blokada deponije Uborak. Kako je objašnjeno, Gradsko vijeće je dalo ovlaštenje gradonačelniku da u ime Grada postigne izvansudsku nagodbu sa Udruženjem “Jer nas se tiče”.

Obaveza Grada u tom slučaju bila bi da povuče tužbu, a obaveza Udruženja da ni na koji način ne ometa plan prilagodbe koji je donijelo federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

“Čim smo čuli što namjeravaju i šta nam nude, odlučno smo rekli da nema potrebe da išta i započinju. Nikakvo uslovljavanje ne dolazi u obzir. Na kraju će njihova tužba ostati i mi ćemo već sutra imati prvo ročište”, izjavio je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Na plan prilagodbe u trajanju od pet godina niko nije imao pravo žalbe, pa su u ovom udruženju odlučili tužiti federalno Ministarstvo okoliša. Ukoliko tužba na Kantonalnom sudu u Sarajevu ne naiđe na plodno tlo, aktivisti će sa tužbom pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu.

“U Studiji uticaja na okoliš navedeno je da je deponija Uborak zagađena i da se tu ne proporučuje nikakvo građenje ili rad. Također, kompletno lokalno stanovništvo bez izuzetka reklo je da ne želi deponiju na ovom mjestu. Nažalost, mi smo došli u situaciju da u BiH praktično više nemamo drugu stranu za dijalog”, dodao je Hujdur.

Podsjetimo, zbog ometanja u zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju otpada, Grad Mostar zajedno sa komunalnim preduzećima tužio je Udruženje “Jer nas se tiče”, zatraživši nadoknadu štete u iznosu od oko 639.000 KM jer aktivisti nisu dopustili odvoz smeća sa ulica Mostara i okolnih mjesta.