Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi val ekstremnih vrućina stiže u BiH

vrijeme456

Najavljeno zahlađenje je stiglo, a temperatura prema prognozama hidrometeorologa neće prelaziti 40 stepeni cijelu ovu sedmicu. Danas se očekuje djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Povremeno, uz više oblaka, u većini će krajeva biti kiše ili ponekog pljuska uz moguću grmljavinu.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će iznositi od 26 do 35. Prije nekoliko dana prema prognostičkim modelima činilo se kako će nam se vratiti ekstremne vrućine, no tada je bilo još predaleko govoriti o tome. Sada se čini da nam početkom augusta opet stižu temperature preko 40 stepeni.

temperatcrometemeteoadriati

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, do 28. jula u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti, moguće su oborine u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

U razdoblju od 29. jula pa do 3. augusta, prema sinoptičkim kartama, očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 stepeni u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stepena manje.

Oborine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno utjecati na bilance vode

Na području centralne Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 stepeni. Što se tiče Hidrometeorološkog zavoda RS-a, dugoročna prognoza za august pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne.

Ovo su predviđanja za narednih sedam dana…

vrijeme1

Ponedjeljak

vrijeme2

Utorak

vrijeme3

Srijeda

vrijeme4

Četvrtak

vrijeme5

Petak

vrijeme6

Subota