Novi zakon o radu u RS-u posvađao sindikat i poslodavce

BiH

sindikat rs poslodavci

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca na razgovorima održanim danas u Banjoj Luci nisu postigli dogovor o novom zakonu o radu.

Ne samo da na današnjem sastanku nije došlo do dogovora nego je i Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, izjavio da nema namjeru više da razgovara sa Rankom Mišić, predsjednicom Saveza sindikata RS.

Škrebić je nakon sastanka u prostorijama Saveza sindikata ušao u salu u kojoj su novinarske ekipe čekale obraćanje predstavnika Sindikata i poslodavaca, te je odbio da sačeka Ranku Mišić jer, kako je rekao, “ne želi da sjedi s njom”.

Provokacije i ismijavanje

“Imali smo dogovoren sastanak da razgovaramo o novom zakonu o radu. Međutim, u sindikatu bi i dalje razvlačili da se ovaj zakon ne usvoji do Nove godine. Ja nemam namjeru da gubim, dva puta smo se odazvali i došli da pokušamo popraviti ovu radnu verziju kojom ni mi nismo zadovoljni. Smatramo da ako se dogovaramo da bi moglo biti bolje kvalitetnije i korisnije za sve nas i za Vladu i za radnike i za poslodavce”, rekao je Škrebić i dodao da je ovo iznurivanje bez kraja.

Dodao je da se na sastanku razgovaralo o istoriji, te da je bilo i provokacija i ismijavanja.

“Nemam razloga da više slušam ovo. Što se mene lično tiče, sa nekim ljudima iz Saveza sindikata nemam namjeru više da razgovaram”, rekao je Škrebić i na pitanje novinara na koga misli, odgovorio je da je u pitanju Ranka Mišić.

Njegov utisak je da je većina ljudi u Savezu sindikata RS spremna na razgovore o zakonu o radu i da se pokuša popraviti.

“Naš problem je što trenutno nemamo reprezentativnog sindikata sa kojim možemo razgovarati da bismo ovo popravili”, kazao je Škrebić i dodao da moraju potražiti aktuelnog sagovornika koji hoće i želi s njima da razgovara i s kojim mogu naći zajednički jezik.

Optužio je sindikat da je tokom čitavog ljeta bojkotovao pregovore o zakonu o radu, zbog čega je, smatra, izgubljeno mnogo vremena.

Govoreći o primjedbama poslodavaca na radnu verziju zakona, objasnio je da ih je ostalo 18 i da se odnose se na efikasnost rada, da socijala mora ići iz preduzeća, “ne možemo dozvoliti da teret nataliteta pada na teret poslodavaca, a sporni su i plaćena pauza, godišnji odmor…”.

Ranka Mišić, koja je govorila nakon što je Škrebić napustio prostoriju, rekla je da za sve godine koliko se bavi ovim poslom nije doživjela ovako nešto.

Jasna poruka radnicima, Vladi i poslodavcima

“Imali smo ne znam čime izazvanu reakciju poslodavaca. Iznijeli su svoje primjedbe, nisu imali strpljenja da dođu do toga da čuju naše mišljenje i to je jasna poruka koju šalju i radnicima i Vladi i poslodavcima”, kazala je Mišić.

Naglasila je da je Savez sindikata jedina reprezentativna većinska sindikalna nacionalna centrala RS koja ima 15 granskih sindikata, 10 iz realnog sektora.

“Nikad nije opstruisao bilo koju vrstu razgovora, na svaki poziv Vlade i poslodavaca smo se odazivali, kada to nismo mogli, u pisanoj formi smo obavijestili socijalne partnere zašto nas nema”, rekla je ona.

Istakla je da zastupa interese “obespravljenih, ojađenih i dobrim dijelom poniženih radnika RS”.

“Do zadnje kapi krvi ću biti na tragu interesa zahtijeva članstva koje predstavlja mojih 15 kolega i ja koja sam samo servis za 15 granskih sindikata”, istakla je Ranka Mišić.

Ponovila je da se sindikat protivi donošenju novog zakona o radu i zalaže se za dosljednu primjenu važećeg Zakona o radu.