BiH

529 testiranih

Novih 14 slučajeva koronavirusa u RS-u

20/05/2020

Pet osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 529 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Riječ je o četiri muškarca i deset žena. Dvije osoba muškog pola su srednje životne dobi i dvije starije životne dobi. Dvije osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, pet srednje i tri starije životne dobi”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Banjaluke, Prijedora i Modriče, dvije osobe su iz Teslića, i po jedna osoba je iz Kozarske Dubice, Ribnika i Prnjavora.

Pet osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

“Ukupno deset osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri navele kontakt sa pozitivnim licima. U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je još 26 zdravstvenih radnik iz Banjaluke, Prijedora, Mrkonjić Grada, Doboja, Istočnog Sarajeva i Broda, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Prijedora, koja se već nalazi u izolaciji”, navodi se u saopštenju.

Testirano je i 17 vaspitača iz vrtića u Srpcu i Tesliću, i 20 osoba iz objekata za izolaciju. Svi rezultati testova na novi virus korona su negativni.

“Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.306 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 658 osoba. Od posljedica COVID 19 preminule su 93 osobe”, saopšteno je iz Ministarsta.

Do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.491 osoba.

U UKC RS ukupno se liječe 82 pacijenta sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 14 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 24 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuta su 53 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru je 18 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči su tri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 142 osobe, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe su u Domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.861 osoba, a nadzor je završen kod 29.150 osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.