Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vogošća

Mještani vode bitku sa krdom divljih svinja, velika šteta na imanjima

divlja-svinja

Već su zabilježene značajne štete na poljoprivrednim imanjima, posebno usjevima krompira pojedinih domaćinstava

Stanovnici vogošćanskog naselja Ugorsko, ispod brda Žuč, već nekoliko dana ‘vode bitku’ sa krdom divljih svinja koje se svakodnevno, posebno u večernjim i noćnim satima spuštaju nenaseljenim dijelovima i obroncima sve do središta naselja i poljoprivrednih usjeva.

Već su zabilježene značajne štete na poljoprivrednim imanjima, posebno usjevima krompira pojedinih domaćinstava.

O svemu je upoznato i Udruženje poljoprivrednika Vogošće, od kojeg poljoprivrednici očekuju da pokuša kod nadležnih izdejstvovati pomoć kako bi se angažirala Općine Vogošća i lovačka udruženja i zaštitili poljoprivredni usjevi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošće Hamo Softić potvrdio je Feni da je da je Udruženje dobilo informacije o krdu divljih svinja te da će o tom problemu već danas razgovarati sa predstavnicima Općine Vogošća i lovačkim društvima.

– Divlje svinje silaze sve niže i nanose štetu, a mještani sami prave ograde i pokušavaju da se zaštite – naglasio je Softić.

Osim šteta na poljoprivrednim usjevima koje prave u potrazi za hranom, divlje svinje često napadaju i domaće životinje pse i ovce, a u slučaju nepredviđenog susreta sa ljudima mogu biti jako opasne, naročito ako sa sobom imaju mladunce.