alen šeranić

Novih 17 slučajeva zaraze u RS-u, među njima i ljekar u banjalučkom UKC-u

seranic2

Ukupan broj zaraženih do danas je 365. Do sada u ovom entitetu preminulo je 13 osoba, oporavljenih je 81

U posljednja 24 časa u laboratorijama u Republici Srpskoj testirano je 416 osoba, a kod 17 osoba nalaz je bio pozitivan odnosno potvrđeno je prisustvo koronavirusa, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Od toga je 337 uzoraka rađeno je u Institut za javno zdravstvo, ovo govorim iz razloga što je značajno da je niz zdravstvenih radnika u ovom turnusu već testiran kroz domove zdravlja i same bolnice, onih koji su najizloženiji kada su u pitanju mogući pacijenti”, kazao je Šeranić.

On je rekao da je pet muškaraca srednje i pet starije životne dobi, te dvije žene mlađe, dvije srednje životne dobi i tri žene starije životne dobi.

“Iz Banjaluke je deset osoba, tri iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada, te po jedna osoba iz Prnjavora i Istočne ilidže”, rekao je Šeranić.

Od 17 novooboljeli devet je hospitalizovano, a ostali će biti zbrinuti u skladu sa procedurom.

“U ovom turnusu imamo i jednog ljekara iz Kliničkog centra koji je takođe utvrđen kao pozitivan. Klinički centar kao i druge zdravstvene ustanove radi redovan skrining nalaza zdravstvenih radnika, tako da se radi o kolegi koj je u prethodnom skriningu bio negativan, sada je utvrđeno da je pozitivan”, rekao je Šeranić.

Novoboljeli su uglavnom bili u porodičnom ili drugom neposrednom kontaktu sa pozitivnim osobama.

“I u ovom slučaju imamo nekoliko lica koja nisu mogli direktno navesti kontakt i zbog toga se ne smijemo opuštati, ne smijemo ići u relaksiranje javno zdravstvenih mjera jer nam je virus u zajednici i moramo i dalje izdržati da se ponašamo odgovorno, da ostanemo kući i da i dalje kroz zdravstveni rad omogućite da sa što manje posljedica prođemo kroz ovu epidemiju”, rekao je Šeranić.

Na području RS-a do sada je izvršeno 3.734 testiranja i za 365 osoba utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, a 13 osoba je preminulo. Broj oporavljenih trenutno je 81.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.663 osobe, a 15.270 osoba je izašla iz nadzora.

U UKC RS-a na odjeljenju gdje se liječe pacijenti s teškom kliničkom slikom nalazi se 46 osoba, a na respiratoru je četiri pacijenta. U izolaciji, su četiri osobe koji imaju simptome i čekaju nalaz, dok se na lokaciji stare Pulmologije nalazi 59 osoba s lakšim simptomima. Po tri pacijenta liječe se u Doboju i Zvorniku, a pod dva u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Ukupno 42 osobe nalaze se u karantinima na graničnim prelazima.