BiH

U protekla 24 sata

Novih 289 slučajeva koronavirusa u BiH, po tri preminula u Federaciji i RS-u

11/09/2020
Foto: Pixsell

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je 1.526 uzoraka, od kojih je 194 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH koronavirus je do sada potvrđen kod 14.402 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 10.277 pacijenata.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su i tri nova smrtna ishoda. Preminuo je muškarac iz Širokog Brijega, te dvije žene iz Lukavca i Tuzle.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 399, od čega je 261 mušarac i 138 žena.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, analizirano je 560 uzoraka, a nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 95 оsоba u ovom bh. entitetu, dok su u istom periodu prijavljena tri smrtna slučaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna sa stabilizacijom u posljednje dvije, tri sedmice.

“Ne možemo biti zadovoljni brojevima, procentom osoba čiji su nalazi pozitivni u odnosu na broj testiranih. Apelujemo na građane na poštovanje mjera”, kazao je on.

Dodao je da se pripremaju preporuke za početak akademske godine, što će zahtijevati uvođenje novih i revidiranje postojećih mjera.

“Pojedini slučajevi u lokalnim zajednicama pokazuju da svako nepoštovanje mjera može izazvati pogoršanje situacije i da epidemiološka situacija u zajednici ugrozi samu školu”, kazao je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković-Dević kazala je da su preminule osobe iz Doboja, Banjaluke i Bratunca.

Infekcija je dosad potvrđena kod 8.132 osobe u Republici Srpskoj, oko 63 odsto osoba se oporavilo, a zabilježeno je 268 smrtnih slučajeva. Hospitalizovana je 191 osoba, a na respiratorima je 18 osoba.

“Pomno pratimo situacije u školama. Imamo sporadične slučajeve djece kod kojih je otkrivena infekcija, nisu to situacije koje nismo očekivali, očekujemo da se dešavaju i dalje i to je jedan od razloga zašto apelujemo da ćemo bezbjedno okruženje u školama stvoriti samo kontrolom virusa u zajednici”, poručila je Đaković-Dević i apelovala da đaci i nastavnici nose maske jer postoje naučni dokazi da su maske koristan alat u borbi protiv virusa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zeljković je rekao da razmatraju dokumente Svjetske zdravstvene organizacije o skraćivanju perioda karantina, odnosno izolacije u pojedinim zemljama, a javnost će biti obavještena o eventualnim izmjenama ovih odredbi.

Nošenje zaštitinih maski će, prema njegovim riječima, zaštititi djecu i od kоrоnаvirusa i od virusa gripa, kao i druge preporučene mjere.

“Mi dosad imamo ukupno 66 djece pozitivnih i školskog i predškolskog uzrasta, s tim da nisu sva djeca u školi, pojedina se nalaze u izolaciji prije nego što je ustanovljeno da su pozitivni. Vršiće se rigorozna analiza epidemiološke situacije u svim školama na nivoima lokalnih zajednica kako bi mogli donijeti odluke za dalje postupanje”, kazao je Zeljković.

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su članovi tima Instituta za javno zdravstvo koji radi na PCR analizama.

Pava Dimitrijević, načelnik službe za mikrobiologiju Instituta, rekla je da je ovaj tim uradio preko 54.000 analiza uzoraka od pojave koronavirusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.