Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Novinarka Fokusa osvojila prvu nagradu EU za istraživačko novinarstvo

dodjela nagrada DB Fokus1

Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču u 2020. godini, osvojila je novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić

Semira Degirmendžić, Nino Bilajac, Mubarek Asani i Džana Brkanić su dobitnici i dobitnice nagrade Evropske Unije za istraživačko novinarstvo 2021. godine, za priče koje su objavljenje u 2020. godini.

Nagrade Evropske Unije u BiH su dodijeljene u srijedu 15.12.2021. u BIRN-ovom prostoru Reporters’ House.

Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču u 2020. godini, osvojila je novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić sa istraživanjem “Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona maraca za nabavku respiratora”, koje je prošle godine odjeknulo u javnosti. Degirmendžić je, nakon sveobuhvatnog istraživanja, otkrila kako dobavljač nema potrebne dozvolu Agencije za lijekove za uvoz pomenutih respiratora iz Kine. U ovu aferu su, pored Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrna Malina” koja se u ovom slučaju pojavljuje kao dobavljač, bili upleteni i premijer Fadil Novalić, te šefa kriznog štaba Fahrudin Solak, koji su uhapšeni.

Mubarek Asani i Nino Bilajac, novinari Centra za istraživačko novinarstvo, su odnijeli drugu nagradu za priču o mreži trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Novinari CINa razotkrili mrežu trgovaca glasovima je istraživanje koje su novinari proveli u suradnji sa Policijom I Tužilaštvom, te se infiltrirali među organizatore kao posrednici između prodavača glasova I lokalnog političara kojem su ti glasovi trebali donijeti pobjedu, zbog čega su i lokalni političar, kao i prodavač uhapšeni. Ovo istraživanje je rezultiralo dodatnim hapšenjem čak osam osoba, tri skupštinska zastupnika i pet posrednika.

Naposlijetku, treća nagrada je dodijeljena Džani Brkanić, novinarki BIRN BiH, za priču o lažnim humanitarnim organizacijama koje su varale građane i skupljale donacije za izgradnju bunara u Afričkim zemljama. Relevantnost istraživačke priče “Iz BiH u Afriku: Milionski projekat gradnje bunara bez udruženja i izvještaja” ogleda se u otkrivanju zloupotrebe humanitarnih sredstava, netransparentnosti prikupljanja i trošenja istih u iznosu višem od četiri miliona konvertibilnih maraka. Upravo nedostatak adekvatnih kontrola nad ovakvim humanitarnim akcijama i udruženjima jedna je od preporuka Moneyvala prema BiH, zbog čega je ovo istraživanje iznimno pravovremeno u kontekstu BiH. Istraživanje je dovelo do prekidanja ovakvih projekata, zatvaranja naloga na društvenim mrežama preko kojih su se prikupljala sredstva, kao priznanja glavnih aktera da su dokazi o gradnji bunara u afričkim zemljama fotošopirani.
Prisutnima se obratio šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler koji je naglasio važnost rada istraživačkih novinara i novinarki koji izvještavali o nepravilnostima koje su se dešavale i tokom pandemije. Ambasador Sattler naglasio je važnost istraživačkog novinarstva i činjenicu da su novinari i novinarke ti koji svojim radom pokreću važne teme u društvu, uključujući i one koje se tiču procesa EU integracija.

 

 

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija u sastavu: Zlatan Musić, Davor Glavaš i Slavoljub Šćekić, navodi se da sve tri priče od krucijalnog značaja za bh. javnost. Predsjedavajući žirija, Zlatan Musić, je posebno istakao hrabrost novinara i novinarki, te njihovu posvećenost temama koja se ogleda u samom načinu istraživanja, te prezentacije sa mnoštvom detalja i podataka. Sve tri istraživanja su društveno odgovorna i ukazuju na mnoge nepravilnosti, koje vlast ne samo da zanemarije, nego u kojima i učestvuje. Istakao je da raste broj napada na novinare i novinarke, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, te ih pozvao da koriste sve mehanizme zaštite.

Direktorka Balkanske istraživačke mreže novinara, Marija Ristić je kazala kako nam je danas više nego ikada potrebno da odgovorno novinarstvo donosi promjene i ima veći uticaj u javnosti.

Nagrade su dodijeljenje u prostoru Reporters’ House, koji će biti BIRN-ov regionalni muzej posvećen novinarima/kama i medijima tokom ratova dvedesetih u bivšoj Jugoslaviji, a također će biti i mjesto susreta i učenja za sve novinarke/ke.

Fokus dodjele EU nagrade za istraživačko novinarstvo je slavljenje i promovisanje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, kao i pobošanje vidljivosti istraživačkog novinarstva među čitalačkom publikom u ovim zemljama.

EU nagrada za istraživačko novinarsvo se dodijeljuje u sklopu projekta, koji finansira EU „Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, u 2019, 2020, i 2021. godini u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. Nagrade se dodjeljuju za istraživačke priče objavljene između 2018 i 2020. godine. Ukupno će biti dodjeljeno 63 nagrade u periodu od tri godine.

Nagrade u Bosni i Hercegovini koordiniše Balkanska Istraživačka Regionalna Mreža, BIRN Hub, koji, takođe vodi i regionalni konzorcijum.